Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janota chystá zemětřesení v ČSA

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, Karolina Brožová - 
13. září 2009
21:41

Privatizace ČSA se možná odloží. To alespoň naznačuje krok ministra financí Eduarda Janoty, který dnes zřejmě odvolá celou dozorčí radu ČSA. Připravuje se totiž na plán B, restrukturalizaci firmy a ta by šla se současným vedením těžko...

„V říjnu se rozhodne, zda budou ČSA prodány nebo ne. Když ne, bude nutná restrukturalizace. Chce to, aby společnost byla připravená co nejdříve,“ vysvětluje Janotův krok mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Janota přitom ještě donedávna tvrdil, že personální změny v ČSA rozhodně neplánuje. Poškodily by prý totiž obraz firmy a snížily tak její cenu v chystané privatizaci.

Boje odborů a vedení ho ale donutily k tomuto razantnímu kroku. „Končí celá dozorčí rada,“ řekl rázně v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. Už v pátek z rady odstoupila primátorka Chomutova Ivana Řápková a předseda rady Ivan Kočárník. Oba si stěžovali, že do řízení firmy jim zasahovaly dlouhé prsty ČSSD, která pomáhala odborářům. Za propad 1,8 miliardy korun prý nemohou oni, ale předchozí vedení v čele s nynějším volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem. Ten to rázně popřel.

Do rady teď prý míří krizový manažer Miroslav Novák a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník. „Oba pánové jsou adepty, situace však není uzavřena,“ řekl k tomu Janota.

Dnes by měly odbory, které minulý týden odmítly snížení platů pilotů o 30 procent, předložit radě svůj návrh na úsporu miliardy ročně. Ta je pro přežití polostátního podniku nutná.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa