Je to pusté, nedostupné místo, kam se lidé dostanou jen ojediněle. Vyschlé jezero v odlehlé části kalifornského národního parku Death Valley – Údolí smrti. Balvany se tu pohybují se různými směry, nechávají za sebou vyježděné stopy a donedávna patřily mezi největší záhady světa.

Kameny v Racetrack Playa přitom neputují jen přímočaře. Nezřídka se jejich dráhy klikatí a někdy dokonce i vracejí zpět. Jak se ale může samo pohybovat okolo 200 balvanů, ze kterých největší váží až 320 kilo? To se ještě donedávna nepodařilo nikomu objasnit, a tak kameny pocházející z dolomitového pohoří dlouhá desetiletí patřily mezi nejzajímavější objekty záhadologů.

Fotogalerie
3 fotografie

Přístup k odlehlému jezeru je velmi těžký, po 50 kilometrů dlouhé kamenité cestě ho zvládnou jen speciální terénní vozidla. I proto tento světový unikát zatím nezaplavili turisté. Ostatně v Racetrack Playa pro jistotu platí zákaz vstupovat na plochu bývalého jezera v období, když je ještě vlhká po deštích. Turisté by na ní totiž zanechali hluboké stopy, které by odstranil až nový liják. A to může někdy trvat i dva tři roky.

Může za to déšť?

Déšť je také na seznamu příčin, které stojí za velkým tajemstvím putujících kamenů. I když vědci záhadu dlouho zkoumali, k jejímu objasnění přispěla až moderní technika. Na zmapování drah jednotlivých kamenů použili odborníci i zaměřovací systém GPS. Přesná mapa drah pohybů jednotlivých kamenů vznikla po více než roce každodenního měření.

A přišlo jasné vysvětlení. Zjistilo se, že na jihu Racetrack Playa, kde se kameny pohybují, jsou dva topografické koridory, kam díky rozdílu teplot přicházejí silné větry dosahující rychlosti i přes 60 km/hod. Vzniká tu efekt větrného tunelu, který dokáže hýbat balvany, když jsou splněné i další podmínky. K těm nejdůležitějším patří voda, v této pekelné oblasti většinou vzácná. Jakmile se rozprší, jílovitý povrch navlhne a stane se abnormálně kluzkým. Potom je potřeba už jen vítr a unikátní tanec kamenů načíná...