Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ústavní soud rozhodl: Volby v říjnu nebudou!

Autor: rvs - 
10. září 2009
19:11

Ústavní soud v Brně ve čtvrtek vyhověl návrhu poslance Melčáka o zrušení Zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Volby se v termínu 9. - 10. října konat nebudou. Nejbližší náhradní termín voleb je 6. – 7. listopadu.

Rozhodnutí soudu předcházelo několikahodinové jednání, jehož součástí byl i více než hodinu trvající projev místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se trochu nervózně snažil před soudci vysvětlit, proč bylo právě přijetí zvláštního Ústavního zákona o předčasném rozpuštění Poslanecké sněmovny nutné.

Místopředseda Poslanecké Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dopoledne dostal pod tvrdou palbu otázek ústavních soudců Místopředseda Poslanecké Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dopoledne dostal pod tvrdou palbu otázek ústavních soudců | Ondřej Požár

Zaorálek 'na koberečku'

Ve své řeči Zaorálek zpochybnil pravomoci Ústavního soudu k posuzování ústaních zíkonů, přijatých Poslaneckou sněmovnou. „Neměla nastat ta situace, kdy my tady stojíme a musíme obhajovat ústavní zákon. Poslanecká sněmovna je ústavodárný sbor, ústavnost našich zákonů by zde tedy neměla být posuzována,“ prohlásil Zaorálek.

Svým prohlášením Zaorálek pouze ‘přilil oleje do ohně‘ stávajícího sporu mezi částí poslanců a ústavními soudci. Zřejmě nejvíc si místopředsedu Sněmovny ´podala´ místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wágnerová. "Uvažovali jste, s kým budete vládnout? Jakou vládu jste chtěli vygenerovat a co vám v tom zabránilo?," byla jen jedna ze série otázek, po kterých zjevně zaskočený Zaorálek vypadal jako žák první třídy, zkoušený před tabulí.

Předseda Sněmovny Vlček, který měl stanoviska poslanců původně před soudem tlumočit, nakonec z nejasných příčin nedorazil. Jeho nepřítomnost nebyla poté schopna vysvětlit ani místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. "To, že tam pan předseda nepojede, mi vůbec nikdo neoznámil," řekla a dodala, že k vystoupení Lubomíra Zaorálka má pořádné výhrady.

Zasedání Ústavního soudu v Brně. Zasedání Ústavního soudu v Brně. | ČTK

Na závěr jednání vystoupil advokát poslance Melčáka Jan Kalvoda, který návrh na zrušení zákona podal. "Ústava ukládá poslancům s daným mandátem nakládat a ne položit vládu a jít si pro nový," prohlásil Kalvoda.

Únik informací u Ústavního soudu?

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský oznámil ve 12:30, po první části jednání, čas na poradu soudu do 16:00, kdy měl soud oznámit svůj verdikt. Již o hodinu dřív se ale na veřejnost dostala informace, že soud rozhodl o zrušení zákona a známo již bylo dokonce i to, že pro toto rozhodnutí hlasovalo třináct z patnácti soudců. Tento fakt zaskočil i analytiky. "Zajímalo by mne, jak se k těmto informacím novináři dostali," okomentovala pravděpodobný únik informací analytička Martina Lustigová pro stanici Čt 24.

"Jsou jenom dvě verze, jak k tomu mohlo dojít," odpověděl na dotaz novinářů předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. "Buď tato informace unikla, což bych opravdu nerad, prostřednictvím některého ze členů Ústavního soudu, nebo šlo o dedukci," prohlásil.


Online přenos z jednání soudu čtěte ZDE>>


Poslanci věří v listopadové volby

Rozhodnutí Ústavního soudu vyvolalo mezi politiky pořádně rozporuplné reakce. Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že s rozhodnutím sice nesouhlasí, ale je nucen ho respektovat a očekává, že předčasné parlamentní volby budou v listopadovém termínu. Rozhodnutí soudu se nelíbí ani ODS. Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová prohlásila, že do poslední chvíle doufala, že soud Melčákův návrh zamítne. Podobně regovali i komunisté. „Právo poslance Melčáka zvítězilo nad právem občanů,“ okomentoval výsledek jednání předseda KSČM Vojtěch Filip.

S rozhodnutím soudu naopak souhlasí KDU-ČSL i Strana zelených. "KDU-ČSL respektuje rozhodnutí Ústavního soudu a oceňuje, že soud nepodlehl tlaku, který na něj byl vyvíjen." řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a předseda Zelených Ondřej Liška šel ještě dál. „Byla by myslím na místě i omluva těch, kteří předtím Ústavní soud za jeho pochybnosti kritizovali,“ řekl Liška.

-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-

carr ( 11. září 2009 10:27 )

ctenar ( 10. září 2009 23:06 )

Určitě se mu dnes sladce spí. Všem to natřel

gogo ( 10. září 2009 23:02 )

když nebudou volby ani v listopadu. Ať čuníci, těšící se opět na svá plná poslanecká a vládní korýtka, trochu vyhladoví.... Slyšíte jak již chrochtají ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa