Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozhodnutí soudu: Volby v říjnu nebudou!

Autor: rvs, op, kb - 
10. září 2009
17:44

A je to definitivní! Ústavní soud v Brně vyhověl návrhu poslance Melčáka o zrušení Zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Volby se v termínu 9. - 10. října konat nebudou!

Volby tak budou později, pravděpodobně v listopadu. Původně vyhlášený říjnový termín definitivně padl. Rozhodnutí Ústavního soudu má okamžitou platnost a zákon je proto zrušený již k datu 10. 9. 2009. Pro zrušení zákona hlasovalo 13 z 15 ústavních soudců. Podle expertů by se předčasné volby mohly díky plánované změně ústavy konat v náhraním termínu 6. - 7. listopadu.

Jde o průlomové rozhodnutí. Ústavní soud poprvé zrušil normu, která je označovaná jako ústavní zákon. Podle kritiků však nesplňuje základní kriteria pro ústavní zákony, například proto, že nijak nemění ani nedoplňuje ústavu.

-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-


Reakce na rozhodnutí soudu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek netrvá na původním, říjnovém termínu předčasných voleb. "Souhlasím s tím, aby se volby konaly na začátku listopadu 2009."

Místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS): "Do poslední chvíle jsem doufala, že soud nerozhodne ve prospěch poslance Melčáka. Rozhodnutí soudu však musím respektovat." Němcová v rozhovoru pro Čt 24 dodala, že nechápe, proč k Ústavnímu soudu nejel předseda Sněmovny Vlček, jak bylo původně dohodnuto. "To, že tam pan předseda nepojede, mi vůbec nikdo neoznámil," řekla.

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09): "Není důležité, jestli politik s rozhodnutím Ústavního soudu souhlasí, ale musí ho respektovat. Souhlasím s náhradním listopadovým termínem předčasných voleb. Jakýkoliv pozdější termín by ale měl fatální důsledky."

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda: "KDU-ČSL respektuje rozhodnutí Ústavního soudu a oceňuje, že soud nepodlehl tlaku, který na něj byl vyvíjen."

Předseda KSČM Vojtěch Filip: "Právo poslance Melčáka zvítězilo nad právem občanů. Myslím si, že zdůvodnění Jana Kalvody je asi stejně relevantní, jako jeho doktorát."

Předseda Strany zelených Ondřej Vlček: "Chtěl bych ocenit jednání Ústavního soudu. Dnešní nález i zdůvodnění ukázaly, že pochybnosti Ústavního soudu byly oprávněné. Byla by myslím na místě i omluva těch, kteří předtím Ústavní soud za tyto pochybnosti kritizovali."


16:51 - "Ústavní soud dospěl k závěru, že ústavní zákon 195/2009 je v rozporu s ústavou a demokratickými pravidly a proto tento zákon zrušil," říká na závěr soudce Holländer. "Důsledkem tohoto rozhodnutí je, že současná Poslanecká sněmovna bude vykonávat do konce svého volebního období," uzavírá Holländer.

16:43 - "Nebezpečnost dotyčného zákona spočívá v tom, že vytváří precedens," říká soudce Holländer. "Příště by mohlo přijetí ústavního zákona suspendovat pravomoci Ústavního soudu, prezidenta, nebo Listinu základních práv a svobod. Zpochybnění ústavy je zpochybnění demokracie a vytváří prostor k nastolení totality. A to bez ohledu na to, že zákonodárci neměli v tomto případě nic takového v úmyslu a pouze chtěli prosadit konání předčasných voleb," pokračuje soudce zpravodaj ve čtení zdůvodnění rozsudku Ústavního soudu.


Únik informací u Ústavního soudu?

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský oznámil po první části jednání ve 12:30 čas na poradu do 16:00, kdy měl soud oznámit svůj verdikt. Rozhodnutí se však dostalo na veřejnost již o hodinu dřív! Tento fakt zaskočil i analytiky. "Zajímalo by mne, jak se k těmto informacím novináři dostali," okomentovala pravděpodobný únik informací analytička Martina Lustigová pro stanici Čt 24.

"Jsou jenom dvě verze, jak k tomu mohlo dojít," odpověděl na dotaz novinářů předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. "Buď tato informace unikla, což bych opravdu nerad, prostřednictvím některého ze členů Ústavního soudu, nebo šlo o dedukci," prohlásil.


16:39 - Důvodem přijetí napadeního zákona nebyla rychlost, ale možnost působení poslanců ve funkci až do stanoveného termínu voleb," prohlásil Holländer.

16:31 - Důvodem nadřazenosti ústavy ústavním zákonům schválených Sněmovnou je vyloučení svévole a libovůle v uplatňování veřejné moci, tvrdí soudce Holländer.

16:27 - Soudce Holländer ve svém projevu dává obsáhlé příklady z historie, kterými dokládá důležitost rozdělení moci na zákonodárnou a soudní. Podle všeho se jedná o reakci na Zaorálkovo předešlé zpochybnění kompetence Ústavního soudu posuzovat ústavní zákony, přijaté Sněmovnou, které se soudců Ústavního soudu očividně pořádně dotklo.

16:20 - Dotyčný zákon nedoplňuje ústavu, ale jen ji obchází a hledá jinou cestu k předčasným volbám, prohlásil Holländer. Přijetí tohoto zákona bylo v rozporu s ústavou, dodal.

16:05 - Soudce zpravodaj Pavel Holländer čte odůvodnění rozhodnutí soudu. Mimojiné prohlásil, že uznání dotyčného zákona Ústavním soudem by bylo zpochybnění českého demokratického státu jako takového. Připomíná precedentní případy, které se staly v jiných zemích.

16:00 - "Ústavní zákon o zkrácení pátého volebního jednání se ruší," oznámil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.


Co řekli před oficiálním oznámením rozhodnutí Ústavního soudu:

Nezařazený poslanec Miloš Melčák: "Před Ústavním soudem jsem dnes poprvé v životě. Přišel jsem s pokorou. Počkám, jak soudci rozhodnou."

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek: "Docela nemile mě překvapily politizující a politicky motivované otázky ústavních soudců. Ti přitom nemají právo o ústavním zákonu rozhodovat."

Miroslava Němcová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny: "Vystoupení místopředsedy PS PČR Lubomíra Zaorálka bylo zčásti jeho osobním stanoviskem a domnívám se tedy, že nebylo možno je prezentovat jako stanovisko celé sněmovny. Argumentace o tom, že 'principy je třeba ctít, ale že na ně nebylo dost času', odmítám. Zejména proto, že časový tlak nastal v situaci, kdy zástupci ČSSD včetně Lubomíra Zaorálka a některých dalších poslanců tuto časovou krizi způsobili a nyní se na ni vymlouvají."

Online přenos z první části jednání

12:30 - "Soud se poradí. Za tím účelem se ruší jednání do dnes, do 16:00 hodin," přerušil jednání předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

12:27 - "Hledali jsme východisko z velice obtížné situace, kdy nám ústava nenabízela řešení," říká o zákonu místopředseda Sněmovny Zaorálek. Dodává, že Melčákův návrh na zrušení zákona je neoprávněný.

12:24 - Podle vyjádření Přemysla Sobotky není zákon v rozporu s ústavou.

12:20 - Závěrečná řeč Jana Kalvody pokračuje. "Navrhovatel uplatňuje své právo vykonat buď celý volební mandát v celé jeho délce, nebo mandát zkrácený, ale zkrácený v souladu s ústavou," říká Kalvoda o Melčákovi. Řeč ukončuje návrhem, aby byl Zákon o předčasném rozpuštění Poslanecké sněmovny zrušen.

12:12 - "Ústavodárce chtěl přimět poslance využít celý mandát z minulých voleb," říká Kalvoda o poslanci Melčákovi. "Ústava ukládá poslancům s daným mandátem nakládat a ne položit vládu a jít si pro nový," říká Kalvoda. Dodává, že v případě zákona o Předčasném rozpuštění Poslanecké sněmovny se nejedná o ústavní zákon, protože ústavu nemění, ani nedoplňuje.

12:06 - Předseda soudu Rychetský končí dokazování a začínají závěrečné řeči. Jako první mluví advokát poslance Melčáka Jan Kalvoda. "Stát podle ústavy není dojat snahou politiků, jak sestavit vládu, ale naopak dává politikům jasná pravidla," říká Kalvoda.

11:51 - Soudce Ústavního soudu Stanislav Balík zpochybňuje oprávněnost poslanců provádět změny v ústavě v reakci na volební výsledky. "Přiznám se, že například ústavu Spojených států amerických obdivuji pro její trvalost," řekl Balík. Obhajuje pravomoc Ústavního soudu prověřovat, zda jsou ústavní zákony v souladu s ústavou.


Tři možné výsledky jednání:

1. Soud dá za pravdu Miloši Melčákovi. Pravděpodobně bude následovat změna ústavy a listopadové volby.

2. Soud Melčákovu stížnost zamítne. Předčasné volby se budou konat v původním termínu 9. - 10. října 2009.

3. Soud odloží rozhodnutí. I v tomto případě bude zřejmě následovat pokus o změnu ústavy.


11:42 - Reportéři v předsálí pobaveně sledují, jak soudkyně Eliška Wagnerová dusí Lubomíra Zaorálka. Někteří novináři si dělají poznámky, jiní strnule zírají na soudkyni, která cituje z několik měsíců starého rozhovoru s Kalouskem, který byl otištěn v Hospodářských novinách.


Místopředseda Poslanecké Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dopoledne dostal pod tvrdou palbu otázek ústavních soudců Místopředseda Poslanecké Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dopoledne dostal pod tvrdou palbu otázek ústavních soudců | Ondřej Požár

Místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka soudci Ústavního soudu pořádně 'vyškolili'


11:40 - Pokračuje 'slovní přestřelka' mezi soudkyní Wágnerovou a Lubomírem Zaorálkem, týkající se toho, je-li rozpuštění Sněmovny prostřednictvím zákona přijatého Sněmovnou v souladu s ústavou.

11:36 - "Uvažovali jste, s kým budete vládnout? Jakou vládu jste chtěli vygenerovat a co vám v tom zabránilo?," ptá se Zaorálka místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wágnerová. "Pokusím se být co nejvíce objektivní, abych nevyprovokoval pana předsedu k reakci," řekl Zaorálek, který označil otázku paní místopředsedkyně za "politizující".

11:34 - Dění u Ústavního soudu sledují desítky novinářů. 25 akreditovaných reportérů je přímo v sále,další se dívají na přenos v televizi ve foyeru a řada kameramanů natáčí jednání soudců z galerie nad sněmovním sálem. Před budovou Ústavního soudu je přenosový vůz ČT. Jednání určitě potrvá do oběda.


Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka | Ondřej Požár

Polovina míst v sále byla vyhrazena pro veřejnost


11:28 - Před soudem znovu vystupuje předseda Senátu Přemysl Sobotka. Odpovídá na otázkun jednoho ze soudců, jestli vidí rozdíl mezi politickou situací v roce 1998, kdy byl schválen obdobný zákon o předčasném rozpuštění Sněmovny a situací nyní. Podle Sobotky reagoval zákon v obou případech na obdobné problémy, ve kterých se česká politická scéna ocitla. To potvrzuje i místopředseda Sněmovny Zaorálek.

11:20 - "Neměla nastat ta situace, kdy my tady stojíme a musíme obhajovat ústavní zákon. Poslanecká sněmovna je ústavodárný sbor, ústavnost našich zákonů by zde tedy neměla být posuzována," prohlásil Zaorálek. "Kdo by tedy měl být garantem ústavnosti zákonů?," reaguje na jeho prohlášení soudce Ústavního soudu Mucha. Po této otázce se Lubomír Zaorálek snažil své tvrzení zmírnit. "Mým cílem rozhodně není spor s Ústavním soudem," řekl.

11:16 - Soudci komentují vystoupení místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Chtějí o něj vysvětlení, jaký vztah má Ústavní zákon o předčasném rozpuštění Sněmovny k ústavě a není-li zákon v rozporu s ústavou.


Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka | Ondřej Požár

Soudci Ústavního soudu jednají o návrhu poslance Melčáka


11:10 - Zaorálek reaguje tvrzením, že volební lístky by musely být tištěny znovu, do jeho vystoupení vstupuje šéf Ústavního soudu Rychetský s poznámkou, že volební lístky k předčasným volbám zatím vůbec vytištěny nebyly.

11:08 - Před soudem vystoupil Melčákův advokát Kalvoda s tvrzením, že nákladné přípravy na předčasné volby mohou být bezezbytku využity i k jakýmkoliv jiným parlamentním volbám.

11:06 - Přál bych si, aby Ústavní soud svým rozhodnutím ochránil všeobecné očekávání předčasných voleb.

11:05 - "Je již připravena změna ústavy, která bude v budoucnosti podobné situace. Pokud chtěl Ústavní soud docílit tohoto, tak již uspěl," prohlásil Zaorálek.

10:55 - Podle Zaorálka je předčasné rozpuštění Sněmovny běžné v mnoha demokratických zemích světa. Zrušení ústavního zákona Ústavním soudem je podle něj naopak naprosto neobvyklé.

10:46 - Sál je plný, na místě je mnoho studentů a důchodců, kteří pozorně naslouchají Zaorálkovu projevu. Jako doprovod Lubomíra Zaorálka přišel jihomoravský hejtman a právník Michal Hašek.

10:44 - "Sněmovna odmítá, aby na ni bylo pohlíženo jako na někoho, kdo jedná svévolně a kdo nerespektuje zákony státu," říká Lubomír Zaorálek.

10:35 - Ústavní soud nemá podle Zaorálka pravomoc rušit ústavní zákony. "Žádný ústavní orgán nemá právo vstupovat do pravomocí jiného ústavního orgánu," tvrdí Zaorálek.


Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka Ústavní soud v Brně projednává stížnost poslance Melčáka | Ondřej Požár

Vpravo soudci Ústavního soudu, vlevo poslanec Melčák se svým advokátem Kalouskem.


10:32 - Způsob, jakým jsme se snažili zkrátit volební období stejným způsobem, jaký byl již použit v roce 1998, říká Zaorálek. Ve stejném roce hlasoval pro zkrácení volebního období ústavním zákonem i sám poslanec Melčák, dodává místopředseda Sněmovny.

10:28 - Před Ústavním soudem mluví místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Poslanecká sněmovna přijala Zákon o zkrácení volebního období v přesvědčení, že jedná v souladu s ústavou," tvrdí Zaorálek.

10:27 - Před soudem vystoupil předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj byl Zákon o zkrácení volebního období v Senátu přijat jasnou většinou. "Z přítomných 71 senátorů hlasovalo pro zákon 56 senátorů," řekl.

10:16 - Melčák ve stížnosti tvrdí,že zkrácením volebního období vznikla nerovnost v soutěži politických stran. Proto navrhuje zákon o zkrácení volebního období zrušit. K tomu ale šéf Sněmovny Vlček ve své zprávě uvádí, že zákon byl schválen většinou poslanců a je v souladu s ústavou. A soud prý nemá právo ústavní zákon posuzovat a zrušit, jinak by se povýšil nad tvůrce ústavy. Zákon má umožnit předčasné volby.

10:03 - Soudce zpravodaj Pavel Holländer předčítá Melčákovu stížnost, jejíž součástí je i návrh na zrušení zákona 195/2009 o zkrácení volebního období. Rozhodnutím prezidenta o předčasných volbách se Melčák údajně cítí poškozen v právu na nerušené vykonávání funkce.

10:00 - Jednání soudu právě začíná. Zahájil ho předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Na místě je Miloš Melčák se svým právníkem Kalvodou, místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

9:28 - Jako první z ústavních činitelů dorazil šéf Senátu Přemysl Sobotka. Ihned se ocitl v obležení novinářů, čekajících ale především na poslance Melčáka.


Čtěte také:

Demonstranti: Ústava je pro poslance toaletní papír! >>

Volby v listopadu: Komu to prospěje? >>

Česko v krizi, volby možná nebudou. >>

cranberriess ( 10. září 2009 23:29 )

a charismatický a velmi chytrý Kalvoda dnes spí v košili spokojeného člověka

dreamss ( 10. září 2009 23:25 )

ať se vrátí do politiky, konečně sólokapr mezi čunkama a spol. A ŠIK ) Ten má dnes svůj den a sladký pocit zadostiučinění

ctenar ( 10. září 2009 23:19 )

je úžasné, co Kalvoda dokázal, svůj hořký kalich dopil a teď jim to teda nandal. Měl by se vrátit do politiky, je repre typ a není hloupý

drobek ( 10. září 2009 17:54 )

volím komunisty,od doby ,kdy zmizel Grebeníček je to nejméně profláknutá strana

drobek ( 10. září 2009 09:15 )

Tento zastupitel si nic jiného nezaslouží.Zapoměl za koho kandidoval,utíká za větší igelitkou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa