Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Boje v čínském Urumči: Se stříkačkou v ruce!

Boje v čínském Urumči: Se stříkačkou v ruce!
Boje v čínském Urumči: Se stříkačkou v ruce!  (Autor: AP)
Autor: ČTK, pal - 
9. září 2009
14:18

V Urumči, metropoli na severozápadě Číny, zuří silné etnické nepokoje. Dochází zde i k záhadným útokům injekčními stříkačkami, kterých už údajně bylo na 600!

V první vlně útoků stříkačkami, která začala ve druhé polovině srpna, bylo údajně bodnuto 531 lidí. Mezi nimi však podle lékařských spisů byly prokazatelné vpichy zjištěny pouze zhruba u stovky lidí. Teď jsou hlášeny nové útoky. Napsal to dnes čínský list China Daily, podle něhož bylo od neděle do pondělí zaznamenáno 77 takových případů. K incidentům došlo navzdory značnému posílení bezpečnostních hlídek.

Čínští Chanové, kteří se do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang masově stěhují s podporou vlády v Pekingu, obviňují z těchto útoků místní Ujgury. Mezi napadenými však byli i Ujguři a také příslušníci dalších menšinových etnik.

Po mohutných demonstracích z minulého týdne, při nichž Chanové požadovali kvůli záhadným útokům větší bezpečnost, úřady v ulicích Urumči rozmístily tisíce policistů.

Zatčeno bylo celkem 45 osob podezřelých ze spojení s útoky. Pokud by se prokázalo, že v jehlách byly toxické látky, případným usvědčeným by hrozil i trest smrti. Zatím nicméně žádná otrava či nemoc u nikoho z postižených zjištěny nebyly.

V Sin-ťiangu panuje napětí už několik měsíců. Začátkem července si střety mezi Chany a Ujgury vyžádaly téměř 200 mrtvých a 1700 zraněných. Demonstrace z minulého týdne nepřežilo pět osob.

Vláda z rozdmychávání nepokojů obviňuje exilovou ujgurskou aktivistku Rebiju Kadírovou a její Světový kongres Ujgurů. Ta zodpovědnost odmítá. Původní obyvatelé Sin-ťiangu, muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, si dlouhodobě stěžují, že úřady potlačují jejich kulturu i tradice a že upřednostňují Chany, kteří jsou v Číně většinovým etnikem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi