Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další výdaje: Zálohy za plechovky a kelímky!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs - 
8. září 2009
11:09

Peníze za pet láhve, hliníkové plechovky a dokonce i pivní kelímky? Zatím jen představa ekologů, brzy již možná každodenní realita! Ministerstvo životního prostředí totiž plánuje převratné změny.

Kolik by nás měly nové zálohy stát, zatím ministerstvo odmítá prozradit. "Je to záměr, který už máme připravený v legislativní podobě. Jeho prosazení ale záleží na rozhodnutí příštího ministra," řekl nám mluvčí Ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Dodal, že by vracení obalů mělo probíhat obdobně, jako je tomu již nyní u zálohovaných láhví a podobná by zřejmě měla být i výše zálohy. "Nesmí to být příliš drahé, aby to neúměrně nezvýšilo cenu výrobku, ale musí to být dost na to, aby byl zákazník motivován zálohovaný obal vrátit," dodal mluvčí.

Ekologové si od nových záloh slibují větší množství obalů, které by se vracely k opětovnému použití a k recyklaci. "Je to založené na myšlence, že průmysl nese stoprocentní odpovědnost za své obaly. Tou zálohou se spotřebitel motivuje k tomu, aby obal vrátil zpět do oběhu. Stejně to funguje i v jiných zemích, například ve Švédsku, nebo v USA," řekl pro Blesk.cz Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

kajamessner ( 9. září 2009 18:32 )

Podívejte se kolem sebe, co je tu všude bordelu kolem nás. A čecháčkové si rozmyslí, jestli vyhodit petku se zálohou 20Kč nebo 0Kč do lesa nebo kamkoli jinam.

simamach ( 8. září 2009 21:27 )

na to jim s..u!!!

kumi ( 8. září 2009 11:58 )

samo na to taky máme mago.....................řiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

ajaztassi ( 8. září 2009 11:56 )

Nejvíce by MŽP pro sebe nahrabalo na použitém toaletním papíru. Snižte si platy a plaťte si obědy ze svého a zbude i na Dalíka a spol., aby jste mohli lítat státními letadly po dovolených, a mohli dělat další sviňárny. Chce se mi z těch nadlidí blít.

Zobrazit celou diskusi