Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hormonální antikoncepce neškodí plodnosti

Antikoncepce plodnost nepoškozuje.
8. září 2009 | 08:00

Některé ženy se obávají hormonální antikoncepce v domnění, že jim může poškodit vaječníky. Podle německých expertů však pilulky nijak plodnost nepoškozují.

Studie vychází ze sledování šedesáti tisíc žen z celé Evropy po dobu pěti let. Tři procenta žen (něco přes dva tisíce sledovaných) chtěla během výzkumného období otěhotnět. A celé pětině se to podařilo ihned po vysazení antikoncepce v prvním menstruačním cyklu. Po třech cyklech už míra úspěšnosti byla 46 procent a po jednom roce (třinácti cyklech) 79 procent.

Podle expertů z Bayer Schering Pharma a Epidemiologického centra ZEG v Berlíně ženy užívající antikoncepci dlouho měly sice nižší úspěšnost při početí, ovšem nikoli v důsledku užívání antikoncepce, ale kvůli vlivu pokročilého věku. Horších výsledků v úspěšnosti početí dosahovaly ženy po pětatřicítce a kuřačky.

„Kvůli vysoké účinnosti se hormonální antikoncepce některé ženy obávají s tím, že dlouhodobé užívání jim může negativně ovlivnit plodnost. Tyto závěry ale naznačují, že orální užívání antikoncepce negativně plodnost neovlivňuje,“ tvrdí autoři studie z Berlína.

Autor: Famous