Nejprve uhranul svět kultovním Terminátorem. Poté potvrdil svůj režisérský um v akčním sci-fi Vetřelci, aby si nakonec získal miliony diváků i oscarovou porotu romantickým Titanicem. Od té doby známý kanadský režisér James Cameron (55) žádný celovečerní snímek nenatočil.

Avatar bude totiž kompletně trojrozměrný, tudíž diváci s pomocí speciálních brýlí uvidí obraz prostorově před sebou a nejenom na plátně. Od ostatních trojrozměrných snímků se bude Cameronovo sci-fi, které je jeho prvním celovečerním snímkem po 12 letech, lišit především v samotném zpracování. Divák má mít pocit kompletního vtažení do snímku po celou dobu jeho trvání. Ostatní 3D filmy totiž zatím předvedly jen vystouplý obraz a ještě vystouplejší obraz při akčních scénách. V trojrozměrném ztvárnění má být právě Avatar jiný.

Navíc kombinuje živé herce s počítačem vytvořenými mimozemšťany i prostředím. Právě prostřednictvím počítačových efektů bylo vytvořeno 60  % snímku. „Oproti Terminátorovi 2, kde bylo 47 trikových scén, jich je v Avataru 1700,“ prohlásil Cameron.

Hlavním hrdinou filmu je Jaka, kterého hraje nový hollywoodský objev, Australan Sam Worthington (33, Terminator Salvation). Jake je vojákem, který je upoután na vozíku, a proto je vhodným adeptem na nebezpečnou misi. Jeho vědomí je přeneseno do těla mimozemšťana rasy Na’vi, která obývá záhadnou planetu Pandora. Přes tento tajný projekt má lidstvo zjistit tajemství této planety. V Avatarovi, který měl rozpočet téměř tři a půl miliardy korun, se kromě Worthingtona objeví i Sigourney Weaver nebo Michelle Rodriguez. Do českých kin zamíří snímek 17. prosince.