Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terezka (1): Bojuje o život jen s půlkou srdce

Autor: Jan Horák - 
6. září 2009
05:00

Terezka Kodýdková (1) z Hradešic nebyla na světě ani týden, když začal její těžký boj o život! Jen šest dnů po narození zkolabovala a doktoři zjistili, že má jen půlku srdce.

Po několika vyšetřeních v klatovské a plzeňské nemocnici sdělili doktoři její mamince Soně šokující zprávu: „Vaše dcera má jenom půlku srdce a možná nepřežije ani převoz do pražské nemocnice v Motole.“ Malá holčička ale zabojovala a vydržela i složitou operaci. V současné době má za sebou už třetí zákrok a lékaři jen kroutí hlavou nad její statečností.

Soňa Zámečníková a její přítel Zdeněk Kodýdek neměli před rokem a půl vůbec tušení, že s jejich očekávanou dcerou Terezkou není něco v pořádku. Doktoři si u těhotné Soni při ultrazvuku ničeho nevšimli. I po narození Terezky všechno vypadalo v pořádku. Jen šest dnů po porodu však přišly první komplikace. „Terezka byla šedá a měla takový nepřítomný výraz, ale dýchala. Dovezli jsme ji tedy do nemocnice do Klatov, kde pan primář pořádně nepoznal, co jí je. V Klatovech si nakonec mysleli, že vdechla mléko a ještě mi vynadali, že jsem to na ní nepoznala já,“ říká Soňa Zámečníková. „Také mi řekli, že bude mít nejspíš těžce poškozený mozek.“

Nemocný Vojta (3,5): Dostal kočárek od Blesku! >>
Blesk splnil sen: Nemocný Honzík (6) jel poprvé na kole >>

Převoz málem nepřežila

Z Klatov nakonec Terezku převezli do plzeňské nemocnice. Tam sice zjistili, že holčička má plíce čisté, ale přesto nedokázali správně zjistit její zdravotní problém. „Mysleli si, že má nějakou střevní infekci. Řekli mi, že mám zavolat ráno, až budou hotové laboratorní výsledky. Myslela jsem si, že už bude všechno v pořádku a ráno mi řeknou, že je stabilizovaná. Místo toho jsem se dozvěděla, že Terezka začala strašně krvácet a musela dvakrát dostat tranfuzi krve a že jim to připadá na srdeční vadu,“ vzpomíná Zámečníková.

Soňa a Zdeněk pak okamžitě jeli do Plzně za svou nemocnou dcerou. Když v Plzni zazvonili na nemocniční zvonek, řekl jim doktor přes interkom: „Jdete pozdě.“ V tu chvíli napadlo rodiče to nejhorší a mysleli si, že Terezka už nežije. Doktor je ale hned v dalším momentu vyvedl z omylu. I přesto však nebyla zpráva o stavu Terezky vůbec pozitivní. „Řekl nám, že s Terezkou v kritickém stavu zrovna odlétá vrtulník do pražské nemocnice v Motole a možná nepřežije ani převoz,“ vypráví rozklepaným hlasem maminka nemocné holčičky. „Ještě nám řekl, že u Terezky došlo k selhání celého krevního oběhu, jelikož jí chybí celá půlka srdce a divil se, že se na tak závažnou vadu nepřišlo už během těhotenství.“

Srdce jí může kdykoliv prasknout

Srdeční vada u malé Terezky vznikla zřejmě infekcí během těhotenství. Nevyvinula se jí celá levá síň a část levé komory. „Doktoři vyndali mezi nevyvinutou levou a pravou komorou přepážku a udělali jednu velkou komoru,“ vysvětluje Zámečníková.

Roční holčička kvůli svému nemocnému srdci prodělala do dnešního dne celkem tři operace a další ji ještě čekají. Stále má problémy například s nedomykavostí chlopně a s uměle vytvořenou velkou komorou. „U té společné komory jsou strašné rozdíly v tloušťce stěny a doktoři mají strach, že to může kdykoliv prasknout,“ říká s obavami maminka holčičky.

Doktoři kroutí hlavou

Terezka na první pohled žije téměř jako každé zdravé dítě. Je čilá, pobíhá s oblíbenými hračkami po pokoji a nebojí se ani vylézt sama na gauč. V budoucím životě se však bude muset hodně šetřit. Podle maminky prý může rovnou zapomenout na běhání při školním tělocviku nebo pochody na školních výletech. Navíc bude vždy muset brát celou řadu léků. „V současné době bere třikrát denně tensiomin na úpravu tlaku v srdci, digoxin na podporu srdeční činnosti, anopirin proti slepování krevních destiček a furosemid na odvodňování proti otokům,“ prozrazuje Zámečníková.

I přes všechno špatné se zdravotní stav Terezky vyvíjí dobrým směrem. Holčička o svůj život statečně bojuje a zatím to vypadá, že všechno dobře skončí. „I doktoři se nad jejím stavem podivují a říkají nám, že se vymykáme všem tabulkám,“ dodává maminka Terezky.

pococo1356 ( 14. září 2016 21:25 )

  Je mi ztoho zle,kolik deti trpí v motole ,diky doktorům co zanedbali vady v těhotenství.

pococo1356 ( 14. září 2016 21:23 )

 a ano spoustu deti umírá na sids,tak proč jste ji nedali to srdíčko vy tržnici v motole

pococo1356 ( 14. září 2016 21:20 )

Z kurveny doktoři ,to v tehu zanedbaj a chudák dite musi trpet,měla jste ho zkusit žalovat. To ja bych chtěla odškodné aspon přes milión.

01380138 ( 6. září 2009 18:55 )

To se na světě nenajde vhodný dárce ,vím že je to špatné přáti novorozenci něco ale jeho maloučké srdíčko by třeba Terezce pomohlo.Je pavda že kamarádce se narodila také holčička a měla čtyři vážné vady srdce a prodělala do deseti let několik těžkých operaci a také nemohla nic jak zdravé děti teď je ji 18 let a je to vše ok,nikdo by nic nepoznal jen je drobná.

farfalla ( 6. září 2009 15:46 )

i ja se pridavam a preji hodne stesti a sily...

Zobrazit celou diskusi