Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívka (19) spadla z koně: Je v umělém spánku

 (Autor: Foto Blesk – Kateřina Moravcová)
Autor: krč, šim, ČTK - 
5. září 2009
20:59

AKTUALIZOVÁNO: Na pardubickém závodišti se v sobotu dopoledne během mezinárodní výstavy Koně v akci vážně zranila devatenáctiletá dívka, která spadla během projížďky z koně.

Dívky se chtěla na koni projet, proto si to domluvila s jedním z vystavovatelů. Reportér Blesk.cz zjistil, že se tato projížďka nekonala v rámci oficiálních doprovodných akcí.

„Kůň se jí líbil, a tak si s majitelem domluvila svezení. On sám zvíře vedl. To se najednou splašilo a vytrhlo se mu. Kůň se rozběhl, podklouzl a ona spadla. Z uší jí tekla krev. Bylo to hrozné,“ popsala svědkyně. „Dívka má poranění hlavy i hrudníku. Je v umělém spánku,“ řekl náměstek ředitele královéhradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Dívka byla vrtulníkem transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. "Musela zasahovat lékařská pohotovost s vrtulníkem. Při podobných akcích, kterých se účastní velké množství lidí i koní, se podobné události mohou stát. Každý účastník i majitel zvířete musí být maximálně disciplinovaný," uvedl ředitel Dostihové spolku Jiří Kunát.

Největší setkání koní a lidí v Česku začalo v pátek a skončí v neděli. Letošní 11. ročník nese podtitul Uniformy v sedlech a návštěvníkům nabízí putování vojenskou jezdeckou historií od antiky přes středověk, renesanci, baroko až po novověk. Jeho součástí je také parkurový závod mezi žokejem Josefem Váňou a Jaroslavem Hatlou, kteří zopakují souboj dvou dostihových legend, Rudolfa Poplera a Františka Ventury.

mariedan1 ( 5. září 2009 18:08 )

Také mám poslední dobou pocit, jako kdyby každá zlomená noha, ruka, či jiné zranění, bylo to nejdůležitější. Za chvíli, počítám, budeme vědět i kdo si kde odřel koleno - tohle snad už ani není "bulvár" - to je posbírané po pavlačích . No, něčím se redaktoři živit musí, že?

gogo ( 5. září 2009 16:07 )

Blesk i ty nejmenší negativní zprávičky. Dívka spadla z koně ! Za chvíli bude možné číst každý den svodku ze všech chirurgií v Česku, přehled zlomených rukou, nohou, žeber a otřesů mozků. Zejména otřesu mozku autora takovéhoto "šokujícího" článku...

Zobrazit celou diskusi