Majitelům se je chystá vydat 6. září, tedy až po plánovaném konci klání. Každý řidič odstaveného vozidla musí zaplatit pokutu 1000 eur (asi 25.500 korun). Sdělilo to hornofalcké policejní prezidium. Pořadatelé akce na svých stránkách uvedli, že v trase dál pokračují. Účastníci své luxusní vozy ale vyměnili za autobus.

Akce Diamond Race začala 3. září a měla skončit 6. září. Je českou obdobou milionářského závodu Gumball 3000. Přihlásilo se na ni 45 vozidel. Auta vyrazila ve čtvrtek z Prahy. Trasu pořadatelé nezveřejnili. Uvedli jen, že zkombinovali "evropské metropole s kouzelnou přírodou". Účastníci měli bydlet v luxusních hotelích a stravovat se v restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Na cestě je čekalo převýšení 2000 metrů a horské serpentiny i dálnice. Večery měly vyplnit párty v bílém, v duchu diska 80. let či v závodnickém oblečení.

Čtěte také: Diamond Race: Policie zabavila auta do 6. září!

Své německé kolegy o neoficiálním závodě informovala česká policie. Bavorská centrála hned vyslala na dálnici z Prahy do Norimberku a z Weidenu do Řezna všechny dostupné síly. Tři desítky vozů zadrželi příslušníci kousek za česko-německou hranicí u bývalého přechodu Waidhaus, dalších pět pak na jiném místě.

"Zatím 35 zajištěných vozidel zůstane pod policejním dozorem do 6. září, tedy do plánovaného konce závodu. Tím by se mělo zabránit pokračování nepovoleného závodu," sdělila hornofalcká policie.

Policisté v Německu postupovali podobně i při jiných neoficiálních kláních, která se konají každý rok. Už v minulosti obdobné ilegální závody přerušili. Podle policie totiž tyto akce nemají co dělat v běžném provozu na veřejných silnicích, ale patří na závodní okruhy. Účastníci navíc porušovali předpisy a výrazně překračovali povolenou rychlost, uvedla hornofalcká policie. Přestože v Německu je rychlost na dálnicích v zásadě neomezená, na mnoha místech ji značky stanovují. Většinou je to 130 či 120 kilometrů v hodině. Další prohřešky se podle policistů týkaly předjíždění, "nátlaku" na ostatní řidiče či jiného ohrožování provozu.

Čtěte více o Diamond Race: Auta za 100 milionů jedou tajný závod

Pořadatelé závodu poděkovali německé dálniční policii "za dobrodružství", které by prý většina účastníků jinak neměla možnost zažít. "Party pokračuje dál dle itineráře, zařídili jsme si hromadnou přepravu, paříme v soukromém autobusu," uvedli organizátoři na svém webu. Nový Diamond je prý "možná ještě lepší" než původní akce.