Jacksonova rodina na soukromý losangelský pohřeb přijela s více než hodinovým zpožděním. Na příbuzné zesnulého zpěváka před obřím mauzoleem, kde se obřad konal, čekalo asi 200 pozvaných smutečních hostů, včetně blízké Michaelovy přítelkyně Elizabeth Taylo, která se prvního smutečního ceremoniálu v červenci nemohla ze zdravotních důvodů zůčastnit. Přišla také jeho bývalá manželka Lisa Marie Presleyová a hrdina filmů Sám doma Macaulay Culkin.

Pohřeb měl podle původních plánů začít při západu slunce, ale Jacksonovi rodiče a děti přijeli teprve po setmění. Koloně asi třiceti limuzín, které je vezly, mávaly stovky zpěvákových fanoušků. V Kalifornii panuje velmi horké, vlhké počasí, ještě večer tam bylo 32 stupňů.

Speciál Blesk.cz: Legenda Jackson - články, videa, fotogalerie>>>

Na zhruba hodinový smuteční obřad byl přístup novinářům odepřen. Televize přenášely příjezd smutečních hostů na hřbitov, ale když před mauzoleum dorazil vůz se zpěvákovou rakví, byl přenos přerušen. Policie kolem hřbitova již dříve postavila zátarasy a uzavřela nad ním vzdušný prostor.

Jacksonovo tělo bylo uloženo v bronzové, pozlacené rakvi vyložené modrým sametem, která podle serveru tmz.com stála přibližně 25.000 dolarů (asi půl milionu korun). Zpěvákovy děti prý daly svému otci do rakve dopisy na rozloučenou.

Jacksonovi synové a bratři měli všichni červené kravaty a na rukách smuteční pásky. Paris se s otcem přišla rozloučit v černých šatech s bílým límečkem a manžetami.

Michael bude pochován v kryptě v mauzoleu. Tato monumentální stavba je místem posledního odpočinku dalších velikánů zábavního průmyslu, jako jsou Humphrey Bogart či Walt Disney.

Fotogalerie
9 fotografií


Smuteční hosté dostali devítistránkovou pozvánku, na které jsou fotografie Michaela Jacksona z dětství i dospělosti. Na jeho první stránce je podle agentury DPA citát ze zpěvákovy knihy Dancing The Dream z roku 1992.

Michael Jackson zemřel 25. června v necelých 51 letech na selhání srdce po předávkování silným anestetikem.

Koroner minulý týden potvrdil, že zpěvák zemřel na předávkování anestetikem propofol. Ten mu údajně podal jeho osobní lékař Conrad Murray. Policie smrt vyšetřuje jako zabití. Za tímto účelem byl také pozměněn zpěvákům úmrtní list, ve kterém se nově píše, že Jacksonovu smrt způsobila "injekce cizí osobou".