Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sídliště Chanov: Zbourat a postavit nové!

Autor: Helena Lacinová - 
4. září 2009
05:15

Poradíme městu Mostu, jak zvelebit Chanov a ušetřit miliony! Prvních dvacet milionů chce radnice nasypat do výměny oken za plastová v pěti zdevastovaných domech ještě do konce roku a zateplit je.

Do roku 2015 pak utratit kolem 300 milionů za obnovu nechvalně proslulého sídliště. Blesk má levnější řešení: Postavit nový Chanov. Za polovic!

„Určitě je to levnější varianta. Nízkonákladové domky stojí kolem jednoho a půl milionu. Navíc si myslím, že by zmizela anonymita, kdo co zničil. Červený dům Franta, zelený Pepík,“ myslí si Jaroslav Oršuliak, majitel jedné z největších stavebních firem v kraji.

V Chanově je dvanáct panelových domů a většina z poloviny zdevastovaných natolik, že oprava bude dražší než zbourání. Byt Ladislava Tokára (47) například sousedí s vybydleným. Do jeho bytu mu odtamtud teče. Stěna v zimě promrzá. Plastová okna kvalitu bytu tudíž nezvýší. Radíme zbourat! Náklady na zbourání jednoho domu jsou kolem 3 milionů korun.

Lidé se bouří: Romům v Chanově chce radnice dát 20 milionů >>

V sídlišti s 216 byty žije přibližně 500 lidí. Dříve jich tu žilo více než 1400. V opravdu neobyvatelných bytech je nyní přibližně 40 rodin. „Hodně lidí odtud odešlo. Byty jsou zničené, práce není,“ míní Josef Tonka (61), místní podnikatel ve stavebnictví a znalec prostředí. Náklady na postavení domků na chanovských ruinách by se tak nevyšplhaly přes sto milionů korun.

Řešení Blesku Řešení Blesku | red

papas11 ( 29. září 2009 11:51 )

Můj názor je, že co si kdo zničí, má sám ze svého opravit. Pokud se opraví domy cikánův v Chánově, rád bych zahájil akci, za pomoci blesku, o hromadnou žalobu na stát u evropského soudu. Pokud toto neprojde, pak jsem nucen zažádat o azyl v jiné zemi pro rasovou diskriminaci bílích v České republice. Dále chci, aby město Most zaplatilo rekonstrukci našeho domu blok 516 na kterou jsme si museli půjčit a na dotaci od státu jsme se nadostali ani náhodou. V našem bloku nejsou žádní neplatiči, dělámě městu svou spořádaností a snaživostí dobrou reklamu, platíme daně a nic nerozbíjíme a přes to nedostaneme nic. Ti co vše rozbijí a rozkradou, těm se vše dostane zadarmo a to ještě v podobě rodinných domků. Tomu říkám prasárna. Na příští schůzi navrhnu aby jsme náš panelák rozmlátili a obrátíme se na město, aby nám postavilo rodiné domky. jinak se snad budu muset upálit před úřadem.

blbost ( 24. září 2009 12:24 )

Kde na to choděj. Já bych to celé zboural a srovnal se zemí. Vždyt je to ostuda co si tu udržujeme a ještě jim děláme kašpary. Já bych to taky bral dělat ze sebe dementa a čekat na to kdo se o mě postará. Jak dlouho to ještě potrvá. Vždyt je to jen politickej tah aby se udělali dobří před EU. Hnát to i s těma z Chánova když jim tak nadržujou. Rasisti bílích

kumi ( 8. září 2009 12:08 )

je 20km o dnáás jezdíím každííí den okolo do práááce je to děs.když si to zdevastovaly at si to postavíí samy to už je přepich pro ně néé nepřehááníííto ten co to navrhlll sem bííílááá a chci to takyyy dovej domejjjj to je diskryminaceee oni jooo jáá nééééééééééé

tarantuletarantule ( 4. září 2009 23:23 )

bych se na ně vykašlala když si to zničili a peníze bych dala třeba postiženým povodněmi. Ti co si to zničili ať to zaplatí za svý.

capoturno ( 4. září 2009 21:31 )

Proč se o tu černou lůzu v Mostě vůbec starají.Ty byty dostali nové a to že z nich udělali chlív je jejich problém.Proč na to máme doplácet z našich daní.To zavání rasismem na nás bílé.Těch 20 mega jim má dát Kocáb , co nakradl z fondů.Souhlasím s názorem na koupi letenek pro všechny umouněné cigoše.Osobně bych ještě nějakou pětku přidal.

Zobrazit celou diskusi