Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Matce při banální operaci poškodili nerv

Ilustrační foto
3. září 2009 | 06:41

Moje máma podstoupila před několika měsíci „banální“ operaci nohy. Jenže při ní došlo k přetětí důležitého nervu a máma v noze ztratila citlivost.

Co můžeme dělat? Máme se obrátit na právníka? Pavel D., Kralupy nad Vltavou

Na vaše otázky z oblasti zdravotního práva odpovídá:

JUDr. Ondřej Dostál

advokátní kancelář v oblasti zdravotního práva

JUDr. Ondřej Dostál, právní pomoc v oblasti zdravotního práva
Autor: archiv


Újmě vaší matky může odpovídat odškodné až ve výši statisíců - záleží na tom, jak vážná je porucha hybnosti. Také na tom, jestli úraz způsobil omezení možností výdělku a vyžádal si ještě další náklady. U soudu byste však musel též prokázat, že lékař jednal nesprávně a že vzniklá újma je následkem tohoto pochybení.

Nejprve bych vám doporučil opatřit si kopie zdravotnické dokumentace z příslušného období – důležitý je nejen záznam o operaci samotné, ale i popis před a pooperačního stavu a poskytované péče. Z dokumentace by též mělo vyplývat, zda byla před operací vaše matka o takovém riziku poučena.

Poté se obraťte na právníka, ten s pomocí lékaře-znalce vyhodnotí, zda operující lékař pochybil a právě tím způsobil popsanou ztrátu citlivosti. Pokud bude dostatečně pravděpodobné, že tomu tak bylo a že jste schopni to také prokázat, budete se moci obrátit na nemocnici s žádostí o odškodné a případně ji žalovat. Budou-li však v důkazech mezery, například nebude-li zřejmé, kde a jak k poškození nervu došlo, měl by vám právník dát odhad šancí na úspěch žaloby v porovnání s riziky nákladů neúspěšného sporu prohraného „na důkazní nouzi“.

Autor: připravila: Jana Šlégrová