Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ÚS projednává Melčákovu stížnost

poslanec Miloš Melčák možná oddálil říjnové volby
poslanec Miloš Melčák možná oddálil říjnové volby  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, pes - 
2. září 2009
11:10

Plénum Ústavního soudu se znovu sešlo nad stížností poslance Miloše Melčáka proti zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Budou volby v říjnu?

Plénum Ústavního soudu se znovu sešlo nad stížností poslance Miloše Melčáka proti zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení parlamentních voleb na začátek října. Potvrdil to mluvčí soudu Vlastimil Göttinger. Výsledek ani délku jednání podle něj nelze předjímat.

Čtěte více:
Klaus bude jednat o osudu voleb
Zrušené volby: Česko v krizi!
Odklad voleb: Klaus je zděšen!
Fischer o volbách: Situaci musí řešit jiní

"Soudci se pravděpodobně radí o dalším postupu v této věci," uvedl Göttinger. Pokud bude mít dnešní jednání nějaký výstup, zveřejní jej soud v tiskové zprávě.

Jednání pléna jsou neveřejná a jsou běžnou součástí činnosti Ústavního soudu. Sbor všech 15 soudců se pravidelně radí o takzvaných plenárních věcech, především návrzích na zrušení zákonů a vyhlášek.

Největší vliv na rozhodnutí má vždy soudce zpravodaj, který připravuje návrh, o němž pak plénum hlasuje. V tomto případě to je místopředseda soudu Pavel Holländer. Ten dnes ČTK vzkázal, že se k Melčákově stížnosti nebude nijak vyjadřovat.

V úterý plénum přijalo usnesení, jímž odložilo vykonatelnost rozhodnutí prezidenta Václava Klause o vyhlášení předčasných voleb. Termín voleb je nyní nejistý, což nelibě nesou hlavní politické strany.

-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa