Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Soud v Německu nařídil Googlu změnit podmínky smluv s klienty

Google Doodle
Google Doodle  (Autor: Google)
Autor: ČTK, pes - 
31. srpna 2009
21:34

Soud v Německu nařídil americkému internetovému gigantu Google změnit podmínky služeb tak, aby vyhověl spotřebitelským právům.

Federace německých spotřebitelských organizací, která stížnost podala, verdikt přivítala jako vítězství transparentnosti na internetu. Google ale dodal, že sporné formulace již vyřadil.

Německý obránce práv spotřebitelů si stěžoval na podmínky pro otevření účtu na stránkách Google Mail, Google Documents a v dalších programech. Podle federace se ustanovení dala vyložit tak, že internetový gigant má právo kontrolovat a dokonce mazat informace uživatele.

Mluvčí federace Heike Heidemannová-Peuserová shrnula, že podmínky dané podnikem spotřebitele poškozovaly. Okresní soud v Hamburku to schválil a Googlu nařídil odstranit deset takových formulací. Google dodal, že "nešťastně navržené" klauzule již odstranil před více než rokem.

V červnu Google vyhověl požadavku německých úředníků, kteří dohlížejí na ochranu osobních dat, a vymazal některé obrázky z panoramatických map měst. Odstranil tak některé tváře, čísla domů, tabulky s poznávacími značkami i jednotlivce, kteří se na úřad obrátili s tím, že si na stránkách Google Street View nepřejí být, napsala agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi