Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vůz slovenského velvyslance prý v Budapešti napadli!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
28. srpna 2009
09:41

Neznámý řidič se ve čtvrtek v Budapešti pokusil vytlačit ze silnice vůz slovenského velvyslance. S odvoláním na maďarskou televizní stanici MTV o tom informovala agentura APA. Konflikt mezi zeměmi se vyhrocuje!

Incident, který se odehrál v době vyhrocených diplomatických vztahů mezi Slovenskem a Maďarskem a krátce po útoku na slovenskou ambasádu v Budapešti, odmítlo budapešťské policejní prezidium (BRFK) potvrdit.

Údajně útočící řidič prý při incidentu slovenského diplomata také slovně urážel. Nikdo nebyl zraněn.

Pokud se tento případ potvrdí, bude to v Maďarsku v krátké době již druhý útok na slovenský diplomatický cíl. Ve středu hodil neznámý pachatel na dveře slovenské ambasády v Budapešti zápalné láhve. Ty se naštěstí nevznítily, takže nikdo nebyl zraněn, ani nevznikly žádné škody na majetku.

BRFK oznámilo, že v souvislosti s tímto útokem vyslechla dva muže z maďarské metropole. Výslech měl podle APA objasnit, zda se jeden z nich na napadení slovenského zastupitelského úřadu nepodílel. Ambasáda podle BRFK poskytla policii videozáznam incidentu, na němž je prý zachycen jeden z pachatelů.

Dlouhodobě napjaté slovensko-maďarské vztahy se zhoršily minulý týden poté, co Bratislava zakázala vstup na slovenské území maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi. Ten se chtěl 21. srpna, tedy v den výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do bývalého Československa, na němž se podílela i maďarská armáda, zúčastnit v Komárně odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána.

maja6 ( 31. srpna 2009 01:42 )

Ja nechápu co Slováci mají v mozku, ale já jsem ješte neznala Slováka, který by neco neřek na Madary. A přežila jsem i na Slovensku, že zbyly 16 letého Madarskyho kluka na tranvaji jenom proto, že mluvil madarsky. Tak nazdar!

siroky11 ( 28. srpna 2009 10:34 )

Ale co vím jistě, je: že nejdříve Slovákům "ubližovali" Češi, nyní po rozdělení státu se to tu Slováky jenom hemží a zase vyvolávají spory s Maďary. Těžko posuzovat!

dexter ( 28. srpna 2009 10:26 )

ekonomiku maju v bankrote a tak chcu vyvolat vojnu. verim ze zodpovedny ludia vsade v europe ukoncia tento madarsky fasizmus!

Zobrazit celou diskusi