Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka dítě (5 dní) pohodila za kostelem: Čeká ho pěstounská péče

Chlapečka matka pohodila za kostelem ve stáří pouhých pěti dnů
Chlapečka matka pohodila za kostelem ve stáří pouhých pěti dnů  (Autor: Nový Čas)
Autor: Nový Čas, rvs - 
27. srpna 2009
11:21

Novorozenému chlapečkovi, kterého krkavčí matka nechala ve slovenském Berlolákove pohozeného za kostelem, se již brzy dostane aspoň náhradní lásky u profesionálních pěstounů.

Chlapec, který se v poslední době stal v nemocnici v Kramářích miláčkem sestřiček i lékařek, bude během několika příštích dní svěřen do péče profesionálních pěstounů. Okresní soud totiž rozhodl o umístění dítěte v Dětském domově Studienka v Petržalce.

Děti do tří let nebydlí ale přímo v domově, ale jsou umístěné u 'profesionálních rodičů'. Jsou to vlastně naši zaměstnanci, kteří ale nebydlí v prostorách domova, ale ve svých bytech," vysvětluje ředitelka domova Studienka Edita Malá. Děti tak první měsíce života tráví v prostředí, které aspoň trochu připomíná prostředí v normální rodině.

Studienka má momentálně okolo třiceti profesionálních rodičů, kteří musí projít speciální přípravou a potom poskytují dětem čtyřiadvacetihodinovou péči, za kterou dostávají plat.

"U profesionálního rodiče neumísťujeme víc než dvě děti. To je podle mě ideální počet, kdy se rodič dokáže o dítě dobře postarat," dodává ředitelka. Je tak možné, že nalezenec z Bernolákova bude mít v prvních měsících života i "sourozence", který bude vyrůstat s ním.

Chlapeček je stále beze jména, ale soud bude již brzy rozhodovat o určení jména a příjmení. V případech, jako je tento, rozhoduje soudce podle vlastního uvážení. Jediné kritérium je, že jméno musí být v souladě se zákonem o jméně a příjmení.

Chlapečka našli pohozeného za kostelem Chlapečka našli pohozeného za kostelem | rb, Nový Čas


Příběhy opuštěných dětí: Jejich jedinou nadějí je adopce!

farfalla ( 27. srpna 2009 17:38 )

nechapu jak to muze nejaka zena... matla udelat... preji tomu malickemu hodne stesti do zivota

aapricot89 ( 27. srpna 2009 16:04 )

je to mrcha, ale aspon tomu diteti dala sanci a nehodila ho do kontejneru mrtvy.

Zobrazit celou diskusi