Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nový projekt pomůže ženám s výběrem vhodné antikoncepce

Po dobu, po kterou potřebujete menstruaci oddalovat, si nalepujte další náplasti bez pauzy.
27. srpna 2009 | 10:21

Pomoci ženám vyznat se v možnostech kombinované hormonální antikoncepce a správně si vybrat má projekt nazvaný Choice podporovaný českými a slovenskými gynekology.

Rozsáhlý průzkum se uskuteční ve 12 evropských zemích včetně ČR. Začne v září a potrvá tři měsíce. V ČR se ho účastní 125 lékařů, v SR 60.

Ženy ve věku od 18 do 40 let, které v ordinaci zapojených gynekologů požádají o kombinovanou hormonální antikoncepci, zařadí lékař do programu. Dříve než dostane další informace, vyplní žena v dotazníku, jakou metodu by ráda užívala. Poté ji lékař poučí o výhodách a nevýhodách tří typů kombinované antikoncepce (tabletky, náplasti nebo vaginální kroužek). Kombinovaná znamená, že má dvě složky, estrogeny i gestageny, hormony, které se běžně tvoří ve vaječnících.

Průzkum porovná konečnou volbu ženy s jejím původním záměrem. Hodnotit bude kriteria žen pro volbu antikoncepční metody i sociální a demografické vlivy. První výsledky výzkumu by měly být známy zhruba za půl roku, celkové ze všech zemí asi za rok.

V ČR užívá hormonální antikoncepci téměř 40 procent žen v plodném věku, tedy asi milion žen od 15 do zhruba 45 let. Asi 85 procent užívaných přípravků obsahuje kombinaci obou hormonů, estrogenu i gestagenu. Největší výběr je u antikoncepčních pilulek. Na českém trhu jich je přes 40 druhů. Avšak 35 procent žen ve dvou menstruačních cyklech pochybí v polykání pilulky. Opomenuté užití může znamenat riziko selhání, upozornil gynekolog Vít Unzeitig.

Téměř 40 procent žen, které začnou nově užívat pilulky, přechází během roku na jiné tabletky kvůli nespokojenosti nebo vedlejším účinkům. Jen asi dvě třetiny uživatelek jsou podle průzkumu s pilulkami spokojeny.

Dalšími metodami kombinované hormonální antikoncepce jsou náplasti nebo vaginální kroužek. "Všechny jsou srovnatelně spolehlivé, pokud se správně užívají. Největší nebezpečí zapomenutí je přirozeně u těch pilulek," uvedl Dvořák. Ovšem když se pilulka používá, tak jak má, je stejně spolehlivá jako kroužek nebo náplast, dodal.

Ženy při výběru antikoncepce požadují jednoduchost, účinnost a pohodlné užívání. Při rozhodování, kterou formu si vybrat, rozhoduje také frekvence užívání, která ovlivňuje pravděpodobnost opomenutí.

Výhodou kroužku je zejména uživatelský komfort. Žena na něj nemusí myslet denně, stačí ho zavést na tři týdny. Další výhodou je o něco nižší zátěž hormony než při ostatních metodách antikoncepce, řekl Dvořák.

Pochva je obetkaná sítí cév, hormony se rychle vstřebávají. Stačí proto dvakrát menší dávka hormonů něž u pilulek a třikrát menší než u náplasti. Uvolňují se postupně vlivem tepla, vysvětlil zástupce farmaceutické firmy Ivo Apetauer.

Autor: ČTK