Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Varování lékařů: Bezsacharidová dieta může vést k infarktu a mrtvici!

S brokolicí doladíte svoji postavu
26. srpna 2009 | 11:44

Tzv. bezsacharidová dieta se stala velmi oblíbenou poté, co se k ní přihlásilo a úspěšně s její pomocí zhublo několik celebrit. Lékaři však varují, že může mít vážné zdravotní následky.

Lékaři už na počátku slavné epochy tohoto jídelníčku, v němž je minimum jednoduchých i složitých sacharidů, varovali veřejnost, že tělo není na něco podobného uzpůsobeno a dieta může mít vážné zdravotní důsledky z dlouhodobého hlediska. Ty jsou dnes už známy. Bezsacharidová dieta zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy a může vést až k infarktu a mrtvici.

Při dietě se výrazně zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a v cévách se usazuje velké množství plaku. Ten je přitom původcem onemocnění a může vést až k infarktu a mrtvici. Jenže dieta nepříznivě ovlivňuje také schopnost těla tvořit nové cévy v tkáni, kde byl přísun krve omezen například právě po infarktu.

Ačkoli je tato dieta (chudá na karbohydráty a bohatá na bílkoviny) skutečně účinnou a rychlou metodou hubnutí, její vliv na zdraví z dlouhodobého hlediska nebyl znám a teprve nyní začínají vyplouvat na povrch vážná rizika, jak o tom informovala americká Národní akademie věd ve svém věstníku.

Autor: Famous