Podle deníku Los Angeles Times podal Jacksonovi lék jeho osobní doktor Conrad Murray, aby mu pomohl překonat nespavost. Policejní zástupce podle agentury AP zároveň uvedl, že koroner označil Jacksonovu smrt za zabití


Zpěvák zemřel 25. června po srdeční zástavě. Jeho smrt dosud doprovází řada otázek. Policie vyšetřuje Jacksonovo úmrtí jako zabití a dosud měla za to, že propofol mohl při Jacksonově kolapsu hrát významnou roli.

Podle nejmenovaného policejního zástupce, na kterého se odvolává agentura AP, označil koroner Jacksonovu smrt za zabití. To výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že v souvislosti se zpěvákovou smrtí bude obviněn jeho lékař Murray, dodává AP. Murray se dosud podobným podezřením vehementně bránil.

Murray prý Jacksonovi dával přípravky s propofolem jako léky proti nespavosti opakovaně od letošního května, kdy začal pro zpěváka pracovat jako osobní lékař s platem 150.000 dolarů (asi 2,7 milionu korun) měsíčně. Doktor dal údajně osudného dne Jacksonovi léky na spaní kvůli tomu, že se vrátil vyčerpaný z tanečních zkoušek a přes veškerou únavu prý nemohl usnout.

Jackson, známý svým výstředním životním stylem, prý užíval propofol nepravidelně zhruba již deset let.

Propofol je součástí celkových intravenózních anestetik určených k uspání pacienta při chirurgických výkonech. Přípravek by měli používat výhradně profesionálové v lékařském prostředí.