Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko: Velký požár u Atén se hasičům nedaří zdolat

Požáry sužují už třetí den Řecko
Požáry sužují už třetí den Řecko  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
24. srpna 2009
13:33

Stovky řeckých hasičů za podpory letounů z několika evropských zemí se znovu marně pokoušejí zdolat požáry, které již třetí den zuří v oblasti Atén, kde musely tisíce obyvatel opustit své domovy ohrožované plameny.

Zatím nejsou žádné zprávy o úmrtí nebo těžkém zranění. V souvislosti s požáry se na české velvyslanectví v Řecku s žádostí o pomoc zatím Češi neobrátili.

Požáry nejsou v oblastech, které by byly turisticky zajímavé, řekl rádiu Impuls konzul v Aténách Jiří Kříž. Upozornil však Čechy, že v místech, kde řádí požáry, mohou být problémy s dopravou. Pokud se Češi obávají, že v místě jejich letoviska hoří, mají se obrátit na delegáta své cestovní kanceláře. České velvyslanectví v Řecku je podobnými dotazy od lidí z Česka přehlceno, sdělil konzul.

Dopoledne hasiči vedli boj na čtyřech frontách: na severovýchodě Attiky, v obydlených oblastech u města Marathon ležícího 40 kilometrů od metropole, u města Nea Makri a v oblasti Ekali 20 kilometrů severně od Atén, Dau a Pikermi proti hoře Pendeli tyčící se před předměstími Atén.

Požáry sužují už třetí den Řecko Požáry sužují už třetí den Řecko | ČTK

V Dau byly nasazeny mohutné prostředky, aby se zachránil historický klášter Pantocrator. V Pikermi zahaleném dýmem ohrožují plameny obyvatele.

V noci na pondělí se oheň trochu zklidnil, protože poklesla síla větru, který hasičům práci komplikoval. "Požáry postupují s menší intenzitou než v minulých dnech," řekl mluvčí hasičů Jannis Kappakis.

Úřady uvedly, že s příchodem dne s ohněm bojuje dvacítka letadel a vrtulníků, k nimž se připojila letadla z Francie, Itálie a Kypru. Během dne se k nim připojí šest letadel a vrtulníků z Rakouska. Na zemi s živlem zápolí více než 2000 hasičů, vojáků a dobrovolníků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání