Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový Bor: Jak tu sklářům došel dech...

Krach Crystalexu přišel jako rána z čistého nebe. ový bor se dostal do obrovských potíží.
Krach Crystalexu přišel jako rána z čistého nebe. ový bor se dostal do obrovských potíží.  (Autor: Ondřej Čermák)
Autor: Ondřej Čermák, pes - 
23. srpna 2009
07:40

Je to dvanáctapůltisícové město, celosvětově proslulé výrobou skla. Koncem loňského roku ale přišla pohroma... A z té se bude Nový Bor ještě dlouho vzpamatovávat. Zkrachoval sklářský mamut Crystalex a jen v samotném městě přišlo o práci zhruba 900 lidí. Jak se žije ve městě, kde je každý pátý člověk včetně dětí a důchodců bez práce?

Byl to krach z čistého nebe
Sklo z novoborského Crystalexu bylo a je ceněné po celém světě. Vyváželo se do zhruba 70 zemí. Koncem roku ale podnik pro mnohé nečekaně zkrachoval, velké množství lidí dostalo výpověď. Poroučely se i menší podniky přidružené ke Crystalexu, především sklárna v Karolínce na Vsetínsku a ve Vrbně pod Pradědem. Společnost je v konkurzu.

Málo práce
V Novém Boru žije 12,5 tisíce obyvatel. V prosinci tu bylo necelých 7 procent nezaměstnaných, po šesti měsících je to skoro třikrát tolik. „Teď má Bor 18procentní nezaměstnanost, bez práce jsou dvě tisícovky lidí. To je tragické číslo,“ říká místostarosta Stanislav Valdman. V Crystalexu pracovaly celé rodiny, najít si novou práci tu je ale těžké. V celém regionu je na jedno pracovní místo 13 uchazečů.

Obchody krachují, herny se radují...

Krach Crystalexu zasáhl život celého města. Je to dvanáctapůltisícové město, celosvětově proslulé výrobou skla. Koncem loňského roku ale přišla pohroma... A z té se bude Nový Bor ještě dlouho vzpamatovávat. Zkrachoval sklářský mamut Crystalex a jen v samotném městě přišlo o práci zhruba 900 lidí. Jak se žije ve městě, kde je každý pátý člověk včetně dětí a důchodců bez práce? Krach Crystalexu přišel jak rána z čistého nebe. Nový Bor se dostal do obrovských potíží. Lukáš Ábel provozuje v centru města obchod s textilem. Po konci Crystalexu končí i on, obchod zbankrotoval. A rozhodně není sám. Jak tu sklářům došel 􀁑 Každý pátý je bez práce 􀁑 Stoupá kriminalita 􀁑 Li Ondřej Čermák „Od konce roku mi klesl zisk o 50 procent. Lidi prostě nemají peníze a přestali chodit. Už to bohužel nezvládám, obchod za pár dnů zavírám a končím. A nejsem sám,“ řekl Blesku Lukáš Ábel. Provozuje obchod s oblečením pro mladé v Purkyňově ulici. Na dobré adrese v pěší zóně. Ale ani to nepomáhá. Krachují i další. „Jeden za druhým, vedle mě končí pekařství, celkem šest obchodů v ulici,“ potvrzuje Ábel. V Novém Boru ale existuje podnikání, které v současné době zažívá zlaté časy. „Mám informace, že hernám se zvýšil zisk až o 250 procent. To mě naprosto šokovalo,“ řekl Blesku místostarosta Valdman. Nad vodou se drží i restaurace, a především hospody, lidé v nouzi pít nepřestanou. Naopak, spotřeba alkoholu ve městě stoupá. Skvěle se mají i vietnamští obchodníci, kteří lákají na své levné zboží.

Lidé vyhazují i psy
Čím větší nezaměstnanost, tím větší kriminalita. „Dříve tu byly dvě až tři krádeže za týden, teď je řešíme každý den,“ stěžuje si místostarosta. „Někdy vyjíždíme i ke třem denně, jsou to především drobné krádeže v obchodech. Stoupl vandalismus a agresivita v hospodách. Je to jasné, lidi nemají práci a nudí se. Z dlouhé chvíle pak dělají blbosti,“ je přesvědčen ředitel novoborské městské policie Jiří Zemanec. Město už dokonce přijalo dva nové strážníky. S nezaměstnaností přišel do města i další fenomén. Lidé se zbavují svých psích miláčků. „Oproti loňskému roku zhruba dvojnásobně stoupl počet odchycených psů. Letos jich je už 45. Lidi nemají peníze na žrádlo,“ podotkl Zemanec.

Bude to ještě horší?
Nezaměstnaní se brzy dostanou do ještě větších potíží. Proč? „Brzy nám dojdou peníze z pracovních úřadů a zůstaneme pouze na sociálních dávkách,“ řekl Blesku jeden z propuštěných sklářů. Jméno prozradit nechtěl. „Na tom, že jsem bez práce, nic k chlubení není. Řemeslo jsem dělal patnáct let a mám dvě děti.“

Škola neotevře první ročník

Do problémů se dostala i místní Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru. Slavná škola po letech dokonce v září neotevře jeden z maturitních oborů. „Nazvala bych to rokem ochromení. Nedá se nic dělat. Vím, že skláři jsou po celém Česku stále zapotřebí a situace se brzy zlepší,“ doufá ředitelka školy Ilona Jindrová.

Jaká je budoucnost?

Radnice chystá projekt průmyslové zóny, za pár týdnů se rozhodne i o novém kupci Crystalexu. „Mohl by přijmout zpět tak 300 až 400 lidí. Pro nás je ale každá stovka skvělá,“ pokračoval Valdman.

taky1chytra ( 23. srpna 2009 13:42 )

crystalex je dobra trade mark = verim v brzke vzkriseni

karlos ( 23. srpna 2009 08:44 )

Myslím,že tak to nikdo nechtěl v r.89.Lidé šli do ulic hlavně proto,že se jim nelíbylo,jakým stylem přibývá kancelářských sil,jak neustále nebyli lidi na práci,ale vymýšlení dalších kanceláří nebyl problém.Po převratu pan Klaus hřímal z tribun,jak si každý bude muset na sebe vydělat,že ne podle stranické knížky,ale odbornost bude rozhodovat při obsazování míst.A dnes se bez známosti,korupce nedostanete k práci.A nakonec je nejlepší zaměstnání politika.Poctivou prací si za celý život určitě nevyděláte ani na auto.Z naší země je díky této politické reprezentaci už jen montážní stát a jde to vidět po celé republice.Kdyby se drželo alespoň zemědělství,ale i tam už jsme závislí na dovozu.Na našich polích se se staví hangáry/supermarkety,zony atd/,které firmy po určité době opustí/odejdou dál na východ/.Že se zastavují firmy,které měli tradici,ať už je to sklářství,obuvnictví,textilní výroba,strojírenství je tragické pro náši zem.Všechno sem dováží naši "podnikatelé".Po nějaké době nebude řemeslníků,nikdo se nejde učit řemeslo/podceněné finančně/.Přijdou cizinci pracovat,kterým bude ta mzda stačit,protože doma neměli nic.Ale co naši?Na sociálce?No a naši nový kapitalisti si kupují nemovitosti na západě,kde mají i finance a tuto zemičku v nejhorším úplně lehce opustí a přesídlí jinde.

Zobrazit celou diskusi