Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragický let cessny nad Otavou: Fotovýlet poradila k narozeninám sousedka!

Autor: František Prachař, jos - 
23. srpna 2009
05:00

Když paní Alena Lískovcová (46) přemýšlela, jaký dárek dát k padesátinám manželu Václavovi, poslechla prý radu sousedky. „Proleťte se nad naší vesnicí v letadle, spousta lidí to tak dělá, a všem zamávejte.“ Let dopadl tragicky!

Z letiště Aeroklubu Strakonice to je do jejich obce Rovná ani ne tři minuty letu a manželé se rozhodli, že s sebou vezmou i desetiletou dcerku. Nikdo netušil, jak strašlivě jejich výlet skončí.

Malá cessna se přesně před týdnem zřítila do mělkého řečiště Otavy, poblíž místa, kde se říká Podolí. Oba manželé zemřeli na místě, stejně jako pilot Pavel Černý (34). Dcera bojuje o život v pražské FN v Motole. Během chvilky vyhasly tři životy, mnoho dalších lidí je neštěstím nadosmrti poznamenáno. Proč se to stalo?

Se smrtí v patách

Rodina Lískovcových si užila své tak, jako málokterá. V Rovné dodnes vzpomínají na tragédii, která manžely Václavem a Alenou otřásla před dvanácti lety. „Tehdy vzal Vašek svoje dva kluky na kola. Staršímu Martinovi bylo asi čtrnáct, druhý, Vašík, byl o dva roky mladší. Přejížděli všichni silnici, táta s Martinem to stihli, Vašíka smetlo auto. Dodnes slyším nářek jeho matky, který se rozléhal po vsi z jejich domku,“ řekl rodinný přítel. Jmenován být nechtěl. „Prosím vás, ještě někdo řekne, že chci být v novinách na úkor cizího neštěstí,“ mávl rukou. Teprve narození holčičky, dnes desetileté, prý rodinu znovu stmelilo. Ale smrt navštívila Lískovcovy před pár měsíci znovu. Zemřel otec paní Aleny, Josef Vodička, který žil ve vedlejším baráčku. „Mají hroznou smůlu, smrt jako by jim šla v patách,“ shrnul soused.

Start v 9:09 hod.

Hodina pozorovacího fotoletu (jak podobným letům říkají ve strakonickém Aeroklubu) stojí šest tisíc korun. Paní Alena Lískovcová objednala půlhodinu. Správně usoudila, že nad Rovnou doletí za chvilku a že dvacet minut kroužení nad obcí musí k fotografování a filmování stačit. Cessnu pilotoval Pavel Černý, podle náčelníka letiště Aeroklubu Strakonice Františka Přibila jeden z nejzkušenějších a nejspolehlivějších letců.

„Na ultralightech měl nalétáno tisíc hodin a dalších tři sta musel udělat k získání licence obchodního pilota – právě proto, aby mohl létat se zákazníky,“ vysvětlil. Sám náčelník Přibil udělal minulou neděli na pronajaté cessně předletovou přípravu, zkontroloval systémy a nechal natankovat sto litrů paliva. Pilot Černý pak stroj zkontroloval znovu a podepsal jeho převzetí. Že to bude poslední podpis v jeho životě, netušil. S Lískovcovými a jejich dcerou odstartoval v 9:09 hod. Let pozoroval z věže nejen náčelník Přibil, ale i syn Martin Lískovec s přítelkyní.

Nad obcí Rovná

Cessna byla nad Rovnou za pár minut. Pilot ji oblétával a pan Václav mával známým, kteří ho vyhlíželi na návsi. „No jo, podívejte, starý Lískovec nám kyne,“ říkali si lidé a zdravili ho. Oba manžele měli ve vsi rádi, oceňovali, jak se dokázali vyrovnat se ztrátou syna i jejich pracovitost a přátelský vztah ke všem v obci. A tak jim let i rodinnou oslavu narozenin přáli. „Já jsem ale slyšel, že s motorem asi něco není v pořádku,“ řekl reportérům Nedělního Blesku muž, který se představil jako místní traktorista. „Jako by si občas škytl, myslím, že fungoval s téměř nepostřehnutelnými přestávkami. Já se v motorech vyznám a zarazilo mě to.“

Přestávky v chodu motoru, ono škytání, bylo prý stále častější, letadlo se asi po patnácti minutách obrátilo ke Strakonicím.

Tragický konec narozenin

To, co se odehrálo pak, budí hrůzu. Letadlo nejprve bez problémů přelétlo letiště – viděl ho i náčelník Přibil. „Slyšel jsem, jak motor vrní naprosto dokonale a Pavel šel na přistání standardně, to by při nouzáku neudělal. Řekněte sami, kdyby bylo něco technicky v nepořádku, sedl by okamžitě, a ne aby podle předpisů dělal všechny otáčky a letiště přeletěl.“ Jenomže v 9:39 hod. cessna zavadila levým křídlem o stromy u řeky Otavy tam, kde se říká Podolí, a zřítila se.

Tři dospělí byli mrtví okamžitě, dívenka přežila, a i když je ve velmi těžkém stavu, snad se uzdraví. Letecká inspekce případ velmi pečlivě vyšetřuje a její pracovníci mlčí. Nicméně odborníci, kteří mají blízko k vyšetřování nehody, soudí, že pilot mohl udělat chybu. Při dosedávání stroje na zem totiž musí nejprve vysunout velké brzdicí klapky a pak přidat plyn. Je možné, že pilot Černý plyn nepřidal, a pokud ano, že motor letadla nereagoval, jak měl...

Manželé Lískovcovi měli ve čtvrtek pohřeb. Přišli na něj takřka všichni z Rovné. „To je to poslední, co pro ně můžeme udělat,“ řekl jeden ze smutečních hostů. Syn Martin slzy neskrýval. „Jak budu bez nich žít, nevím...“

haku ( 23. srpna 2009 23:55 )

Stalo se to v Podskalí a ne v Podolí.l

vrba ( 23. srpna 2009 21:14 )

Prokazujete skvělou logiku. Ale teď vážně. Kdyby se nic nestalo (a pád letadla je skutečně obrovská náhoda), vzpomínali by na krásný let a chválili sousedku, jak jim dobře poradila. Jenže je trefila nepravděpodobná náhoda a tragedie.

paila ( 23. srpna 2009 13:30 )

proč? Sousedka za to nemůže. Ta to letadlo přece nepilotovala. A navíc není zatím jasné, proč se to stalo a kdo za to může. Podle všeho pilot patřil k těm nejvíce zkušeným, proč by se měli bát, když měli dobrého pilota? Vyhlídkový let je užasný dárek, tentokrát to ale skončilo špatně. Já přeji pozůstalým upřímnou soustrast. Hlavně tomu 25tilému chlapci s 10-tileté dívce. Snad se děvče brzy uzdraví. Doufám, že její bratr bude hodně silný na to, aby ji dokázal vychovat. Přeji hodně síly taky partnerce a synkovi pilota, je to opravdu velký neštěstí.

visovan ( 23. srpna 2009 12:15 )

asi jsi někde jinde-jinak bys takto nereagovala. Anebo jsi zvyklá vše přesouvat na druhé?Je to velká bolest,když kdokoli zemře.Ale nad tvojí reakcí zůstává rozum stát.

Zobrazit celou diskusi