Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stát pro podniky chystá čtyřdenní pracovní týden

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
21. srpna 2009
11:51

Stát ve snaze zmírnit růst nezaměstnanosti připravuje pro podniky možnost za určitých podmínek zavést čtyřdenní pracovní týden. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je takzvaný kurzarbeit levnější než vyplácení podpory.

Zaměstnanci by se ve volných dnech mohli například účastnit vzdělávacích či rekvalifikačních kurzů, které by hradil stát.

"Na středeční schůzce s odboráři a zaměstnavateli jsme se dohodli, že budeme myšlenku kurzarbeitu dál rozpracovávat. Protože ale bude nutné změnit legislativu, nedokážu si představit, že systém začne platit dřív než v polovině roku 2010," uvedla vrchní ředitelka ministerstva práce Marie Bílková.

Pracovní skupina, ve které jsou zástupci ministerstva práce a financí, odborářů a zaměstnavatelů, navrhuje, aby pracovníkovi na nucené dovolené dával šedesát procent platu zaměstnavatel a dvacet procent stát.

Systém, který už funguje úspěšně v Německu, má podle Hospodářských novin v Česku slušnou naději na zavedení. Neodmítá ho totiž ani ministerstvo financí, které na něj bude muset najít ve státním rozpočtu peníze.

jochanan ( 21. srpna 2009 13:58 )

mas na mysli ty nesmyslen nizke tabulkove platy? velka cast me rodiny ve statni sprave pracovala nebo pracuje a musim rict, ze 15 tisic hrubeho jako pracovnik v socialni sfere je dost trapna almuzna. prace je to narocny i fyzicky a nebyt osobnich ohodnoceni (ktera jsou nenarokova), tak z te vyplqty nic nezbude

bigmen ( 21. srpna 2009 13:23 )

I když se zkrátí pracovní doba na čtyry dny nejlépe na tom budou státní zaměstnanci se svými fixními platy

Zobrazit celou diskusi