Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak přečkávají vedro zvířata v zoo?

Autor: žig, pad - 
21. srpna 2009
05:00

Zvířata v zoologických zahradách zvládají sice horké letní dny většinou dobře, ale i jim teď přijde malé zchlazující osvěžení vhod. Vždyť včera vystoupaly teploty až k 30 °C!

Třeba opice ve Dvoře Králové se tak nechávají sprchovat a krmit vychlazeným ovocem a sloni v pražské zoo si zase dopřávají každé odpoledne vodní koupel.

Pro opičky je sprchování vítaným zpestřením dne a pro návštěvníky zahrady ve Dvoře Králové zase zábavná atrakce, jakou u jiných výběhů při vedrech nezažijí. Zvířata se totiž v horku zrovna dvakrát nepředvádějí. Pod žárem slunce nemají chuť, a tak před ním utíkají pod přístřešky a pod stromy, kde bez zájmu o okolí jen odpočívají. „Jsou rozumnější než lidé. Na aktivity věnují rána a večery, kdy je chladněji, a také dobře vědí, že musí ve vedrech více pít, což my často nedodržujeme,“ říká mluvčí dvorské zoo Jana Myslivečková.

A jak často se ve vodě cachtají zvířata v pražské zoo? „Letošní léto není tak extrémně horké, abychom museli zvířata nějakým mimořádným způsobem osvěžovat. Pokud by tomu tak bylo, rozprašovali bychom vodu třeba u voliér s papoušky. Tradičně ale koupeme slony, což je i divácky atraktivní,“ říká mluvčí Vít Kahle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi