Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obžaloba: Student myslel útok vážně

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jitka Žigová - 
21. srpna 2009
05:00

Plánovaný bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově nebyla studentská recese. Myslí si to státní zástupce. Tomáše A. (17) obžaloval z plánování atentátu na školu. Pokud soud rozhodne o jeho vině, může ho potrestat až pěti roky vězení.

Mladík od svého zatčení tvrdí, že útok na školu nebral vážně. Vyjádřil lítost a omluvil se, že vystrašil své okolí. „Tvrdí, že zkoušel, nakolik dokáže přesvědčit spolužáky, aby si mysleli, že něco takového chce udělat, a zajímaly ho pak jejich reakce,“ tlumočil studentovo vyjádření krajský státní zástupce Milan Šimek, autor žaloby.

Jednu ze spolužaček vyděsil mladík informacemi o hrůzném plánu natolik, že ho udala na policii, a ta ho v březnu zatkla přímo ve škole. U něj doma našla chemikálie, které by se daly použít k výrobě výbušniny. Jelikož zajistila také kádě se zbytky reakčních směsí, pojala podezření, že se mladík již pokoušel vyrobit i rozbušku.

O tom, že chtěl vyhodit do povětří školu, a dokonce i přilehlou budovu jídelny, kriminalisty přesvědčily jeho ručně zhotovené nákresy. V plánech totiž pojmenovával místnosti jako učebny. „Pokud by k tomu, co měl připravovat, opravdu došlo, mohlo to mít fatální následky,“ shodl se s výsledkem vyšetřování Šimek.

Po zatčení strávil student několik týdnů ve vazbě. Od května je ale vyšetřován na svobodě pod dohledem probačního úředníka, a tak se mu podařilo dokončit školní rok.

lister ( 21. srpna 2009 09:01 )

POZOR NA BLÁZNA CO VÁM BUDE PSÁT O IQ TESTU. JE TO PODVOD!!

raskarkapak ( 21. srpna 2009 05:10 )

Prostě debil!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání