Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk splnil sen: Nemocný Honzík (6) jel poprvé na kole

21. srpna 2009 | 05:00

Šestiletý Honzík Stromek z České Kamenice má svůj vlastní svět, do kterého jen tak nikoho nepustí. Svět, kde neexistují všední problémy, svět, kde jsou jen ti, které má rád.

Svým způsobem je to šťastný kluk, ovšem do konce života odkázaný na cizí pomoc. Blesk a Srdce pro děti se mu rozhodly splnit jeho sen. Poprvé v životě se projet na kole.

Mamince Kateřině (33) se Honzík narodil jako třetí dítě. Po dvou chlapcích (12 a 9) si toužebně přáli s manželem holčičku. Ovšem těhotenství doprovázely komplikace. „Doktoři chtěli, abych šla na potrat, já se ale rozhodla miminka nevzdat. Už od narození bylo znát, že je tak trochu jiné dítě. Snadno se rozrušil, nebo naopak dokázal dlouhé minuty hledět na jedno místo,“ vzpomíná Kateřina Stromková. Na konečnou diagnózu čekala rodina dlouhé čtyři roky. „Do té doby si doktoři například mysleli, že Honzík špatně slyší, jedna psycholožka mi dokonce řekla, že je rozmazlený,“ pokračovala paní Kateřina.

Pak se ale rodina musela vyrovnat s definitivní diagnózou. Honzík je postižený autismem a do konce života bude odkázán na cizí pomoc.

Budil rozpaky

Ze začátku Honzíka vnímalo okolí rozpačitě, rodina se občas setkala i s odmítavými reakcemi. Honzíkovo zvláštní chování bylo vnímáno jako nevychovanost. O autismu totiž mnoho lidí moc informací nemá. Jeden z největších problémů autistů je komunikace. „Hodně nám pomohl komunikační systém VOKS. S pomocí obrázků se naučil alespoň trochu mluvit,“ říká Honzíkova matka.

Geniální dítě

Honzík je tak trochu český Rain Man. Někde mu příroda ubrala, někde zase přidala měrou vrchovatou. Skoro nemluví, nedokáže si sám dojít na záchod, naprosto postrádá pud sebezáchovy. Když se rozhodne jít, tak prostě jde. Hlava nehlava, nikdo mu nic nerozmluví. Zato ale v šesti letech umí bezvadně číst, má dokonalou fotografickou paměť a dokáže věrně napodobovat jakékoli zvuky. Oblíbená jsou u něj především čísla a melodie.

Co mu Blesk koupil?

„Odmalička ostatním klukům závidí kolo a moc si přál se také projet. Sám ale samozřejmě jezdit nemůže,“ prozradila Honzíkovo přání jeho maminka. Blesk a Srdce pro děti se rozhodly jejich společný sen splnit. Pořídily speciální dvojkolo. „Honzík je šťastný. Je to vlastně taková čtyřkolka. Má vedle sebe dvě sedačky, já budu řídit a Honzík se vedle mě poveze,“ těšila se na první výlet chlapcova maminka.

Autor: Ondřej Čermák
Video se připravuje ...