Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Srbští fanoušci vymlátili hospodu, která patří Pavlovi Sedláčkovi

Autor: jos, David Malík, rvs, Martin Mithofer - 
20. srpna 2009
22:12

VIDEO: Fotbaloví fanoušci Červené hvězdy Bělehrad nejprve rozbili výlohu směnárny na Staroměstském náměstí v Praze. Pak se přesunuly na Václavské náměstí, kde se strhla bitka s policisty! 80 zadržených chuligánů.

Policie v centru Prahy v okolí Václavského náměstí bojovala s fotbalovými fanoušky bělehradského týmu. Ve stanici metra Můstek byl pro ně přichystaný speciální vlak, který je měl přiblížit ke stadionu v Edenu. Do metra se ale fanoušci vůbec nedostali. Cestou vzali útokem tamní restaurace, kde seděli lidé na zahrádkách.

Jedním z napadených podniků byla i restaurace U Veselé Basy, kterou vlastní zpěvák a rocker Pavel Sedláček. Srbští chuligání kompletně zdemolovali zahrádku. Na místě rozbili veškeré zařízení a půllitry zaútočili i na policisty, kteří je pronásledovali. "V restauraci jsou všude střepy rozbitého skla a porcelánu. Je poničené zařízení hospody, polámané stoly a židle,“ popsali situaci reportéři Blesku. Sedláček se snažil na místě zjistit škody, policie ho nepustila dovnitř a tvrdě ho vykázala ven.

20:00 Slavia Praha - Crvena Zvezda Belehrad, ONLINE reportáž »

20:00 - Srbští fanoušci se shromaždovali u stadionu a dlouho vyčkávali, než šli do sveho sektoru. Už to vypadalo na rvačku, nejagresivnějšího opilce, který chtěl mlátit ochranku, ale ostatní fanoušci ho zpacifikovali. V sektoru srbských fanoušků stojí asi 30 policistů se psy.

Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad. Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad. | ČTK

19:56 - Před stadionem Slávie postává asi čtyřicet agresivních fanoušků Bělehradu. Policie zatím nezasahuje.

19:30 - Pražská restaurace, na kterou srbští chuligáni zaútočili, patří Pavlovi Sedláčkovi (s Miki Volkem patří k zakladatelům českého rokenrolu). Jeho podnik U Veselé basy má vymlácené všechny výlohy a rozbité zahradní stolky. Když chtěl zpěvák na místě zjistit škody, policie ho nepustila dovnitř.

Policie Pavla Sedláčka do jeho zdemolované restaurace nepustila Policie Pavla Sedláčka do jeho zdemolované restaurace nepustila | Blesk - David Malík

19:23 - Přibližně čtyřicet fanoušků Bělehradu dorazilo před stadion Slávie v pražském Edenu. Hulákají klubová hesla, policie zatím nezsahuje.

19:12 - Asi destíka Srbů napadla reportéra Blesk.cz. "Křičeli, že mě zabijí, když je budu natáčet," popsal situaci reportér Richard Veselý.

19:08 - Policisté postupně nakládají do tří antonů nejhorší chuligány. Situace se zklidnila.

Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad. Policie zasahuje proti řádícím fanouškům fotbalového celku Crvena Zvezda Bělehrad. | ČTK

19:04 - Před stadionem Slávie je zatím klid. Tvrdé jádro Srbů ještě nedorazilo. Konflikt na stadionu by mělo zvládnout také 220 civilních pořadatelů.

18:43 - Na místě se sešlo i několik fanoušků Slavie. Situaci pouze obhlížejí. Situaci fotí také turisté, kteří si prohlížejí zdi, které radikálové posprejovali! Situace v centru se uklidnila. Další nápor je očekáván před stadionem!

18:41 - Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové bylo na místě činu asi 150 agresivních fandů. "Policie bude i v okolí stadionu, na stadionu má zodpovědnost pořadatel, ale v záloze bude připravena policie - dopravní, pořádková i kriminální složka policie," řekla Blesk.cz Zoulová. "Nemáme zprávy, že by se na místě hajlovalo," dodala Zoulová. Blesk.cz má k dispozici fotografie, které ale vypovídají o něčem jiném!

18:35 - Podle neoficiálních informací došlo ke střetu mezi policii a fanoušky kvůli tomu, že radikálové se chtěli přes kordon vetlačit do metra na Můstku.

18:18 - Ulice Na Můstku mezi Václavským náměstím a Havelským náměstí je uzavřena. Policisté pozatýkali asi 80 radikálních fandů Bělehradu. Budou podle člena antikonfliktního týmu převezeni na vyšetřovnu do Bartolomějské ulice. Na místě jsou čtyři sanitky. Situaci monitoruje i vrtulník!

18:13 - Autobusy jedoucí ze Strahova, které měly k Edenu dovézt fanoušky Bělehradu, jedou prázdné. Radikálové z nich vyskákali a zamíchali se mezi obyvatele Prahy!

Fanoušci Bělehrdu posprejovali domy v centru Prahy Fanoušci Bělehrdu posprejovali domy v centru Prahy | Blesk - Richard Veselý

18:11 - Na místo dorazil velký policejní anton. Odváží nejradikálnější fanoušky. Asi 40 jich stále sedí na zemi. Házeli na policisty láhve a dýmovnice, je možné, že budou obviněni z napadení veřejného činitele!

18:06 - Na místě jsou dvě policejní dodávky a dvě sanitky. Několik radikálů bylo zraněno, tekla krev. Policie zatýká nejagresivnější fanoušky a nakládá je do policejních antonů.

Václavské náměstí (Můstek) v 18:10

382895:gallery:true:true

17:55 - Před šestou hodinou se strhla bitka mezi policií a fanoušky Bělehradu na Můstku na Václavském náměstí. Na místě se rve asi 100 fanoušků s dvaceti těžkooděnci. Fanoušci sedí na zemi a jsou obklíčeni policejním kordonem! Z místa jsou vytlačováni také novináři.

382894:gallery:true:true

Horda fanoušků Bělehradu řádila také na Staroměstském náměstí a v jeho okolí. Hulákali hesla podporující jejich klub a vystřelovali světlice. Pražané a turisté se před nimi dali na útěk. Podle našeho zpravodaje dokonce rozbili i jednu výlohu a hajlovali!

Hajlování na Staroměstkém náměstí? Podle všeho ano! Hajlování na Staroměstkém náměstí? Podle všeho ano! | Foto Blesk - David Malík

"Desetičlenná skupina vtrhla do směnárny v Železné ulici a po výměně peněz půllitrem rozbili přepážku, za níž seděl směnárník," informoval z místa reportér Blesk.cz.

Fanoušci Bělehradu ničí centrum Prahy... Fanoušci Bělehradu ničí centrum Prahy... | Foto Blesk - David Malík

Rabování na benzínce

Podle policejního mluvčího se fanoušci Červené hvězdy chovali "jako stádo zvířat" již ve středu. Více než čtyřicet jich muselo Česko okamžitě opustit. Lístky si koupilo 852 fandů, jen 400 Srbů požádalo o víza do ČR. Na utkání jich ale přijelo mnohem víc!

"Fanoušci srbského klubu se prezentují především pyrotechnikou, násilím a hrubým jednáním pod vlivem alkoholu," řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Kvůli bijcům z Balkánu zahájila policie manévry a chystá velkou bezpečnostní akci okolo stadionu Slávie.

Pohyb fanoušků Bělehradu po Praze policie monitoruje už od noci. Celkově chce nasadit 280 lidí. Připraveni budou policisté na koních, psovodi i pyrotechnici.

Staroměstské náměstí v 16:30

382825:gallery:true:true

Obrovské výtržnosti napáchaly fanoušci Bělehradu již ve středu. Autobus s 69 fanoušky zastavil na benzinové pumpě v katastru Ladné na Břeclavsku.

"Vtrhli do obchodu, kde si opatřili zásoby na další cestu. Jak už to v podobných případech bývá zvykem, neobtěžovali se s placením," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté autobus zastavili později na dálnici D2 a fanoušky poté konfrontovali se záběry průmyslových kamer. Více čtěte ZDE!

sigmae13 ( 21. srpna 2009 12:54 )

ano, jste Srb, to je vidět, a jací Srbové jsou dokazuje řádění fanoušků, nedávná válka u vás a začátek první světové války-též kvůli Srbům. Zkrátka, kam se Srb poděje, tam je boudel a násilí

pavvell ( 21. srpna 2009 12:25 )

1. V roce 1968 tisíce Čechů zůstalo v bývale Jugoslávii kvůli okupaci Československa. Tito Češi byli převezeni do srbského města Subotica a umístěni do různých hotelů. Tam zůstali i několik týdnů!!!! 2. Česká 21 v Bosně po vyhraném zápase zdemolovala hotelový pokoj. Všichni Češi bez problému odjeli. 3. Od fanoušků se takové chování čeká. Tito lidé patří do skupiny "chuligán" a to není člověk. Možná tak homo primitives. Což ovšem se Srby nemá nic společného. 4. Většina Srbů v Srbsku je pro, abyste si těchto 17 volů nechali

lister ( 21. srpna 2009 09:02 )

POZOR PODVOD

settt ( 21. srpna 2009 08:50 )

čím větší demokracie, tím větší bič... překročíš-li byť jen sebemíň nastavená pravidla, zákony, tvrdě na to doplatíš... Policie sice zasáhla, ale měla zasáhnout s podstatně větším důrazem... na takovou pakáž neplatí nic než tvrdě zasáhnout!!! Následně razítko do pasu "nežádoucí" a basta... nikdo si nenechá takhle řádit ve své zemi cizí ksindl!! a jestli jo, tak mu pomáhej PánBůh

cheeroke ( 21. srpna 2009 06:10 )

tak to bohuzel nejde, nepustit je pres hranice, vydeportovat je a podobne velmi dobre, lec neucinne napady. A to vzhledem k tomu, ze se nachazime v tzv.schengenskem prostoru. Mozna ale, ze je policie mela hned na hranicich zacrit a pustit je az po zapase.A hezky po hodine po jednom, aby nemohli zase delat vytrznosti.Vzhledem k tomu, ze vsichni ale musi mit u sebe nejaky prukaz totoznosti, resit se to jiste nejak dalo, pokud by ovsem policie chtela zacit u priciny a necekala az na dusledky.

Zobrazit celou diskusi