Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Žháři z Vítkova: Přiznal se další obviněný extremista!

Fotografie
Dalším žhářem je podle antifašistů Ivo M. z Horního Benešova  (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
20. srpna 2009
07:43

Policii se podle Mladé fronty Dnes (MfD) přiznal další, již třetí ze čtyř mladíků obviněných v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku.

Ze čtveřice tak podle listu popírá podíl na útoku jeden. Informaci o přiznání třetího muže podle MfD potvrdil i soudce. "Dva ze čtyř obviněných se přiznali ve vazbě, třetí pak při výslechu u soudu," cituje deník Igora Krajdla z okresního soudu v Ostravě.

Natálka utrpěla vážná zranění Natálka utrpěla vážná zranění | Ivana Žáková

Minulý týden ve středu policie zadržela 12 přívrženců krajní pravice z Bruntálska a Opavska. Čtyři muže ve věku kolem 25 let nakonec kriminalisté obvinili z pokusu o vraždu s rasovým motivem. Ministr vnitra Martin Pecina v neděli nepřímo spojil žhářský útok s Dělnickou stranou (DS). Podle něj by případ mohl pomoci při rozpuštění této krajně pravicové strany. Šéf strany Tomáš Vandas spojení odmítl.

Dalším žhářem je podle antifašistů Ivo M. z Horního Benešova Dalším žhářem je podle antifašistů Ivo M. z Horního Benešova | Antifa.cz

Žháři na domek romské rodiny zaútočili 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Následný požár dům zcela zničil. Z devítičlenné rodiny utrpěli popáleniny tři lidé. Anna Siváková, Petr Kudrik a jejich dvouletá dcera Natálka. Ta utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Její stav se postupně zlepšuje, ale dál zůstává velmi vážný.

Všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice a hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest. Podle policie čtveřice mužů k místu přijela v autě. Řidič zůstal ve voze, tři muži z vozu vystoupili a do oken prý každý z nich vhodil zápalnou láhev s benzinem...

impidimpi ( 20. srpna 2009 15:22 )

vhození zápalné láhve do domu říkáš blbost? tak teda nevím kolik takových blbostí se stalo v neromských rodinách, nikdy jsem ještě neslyšela, že by se někdo za brajgl takovýmto způsobem pomstil bílým rodinám. Byl to promyšlený čin na romskou rodinu, tak se nezastávej tech hlupáků.

gryfin ( 20. srpna 2009 12:48 )

Ja nikde neschvaluji co kdo udělal, jen říkám že lidé co zde ragují typem popálit tamty jelita je to samé co udělaly oni.A pokud v naŠem státě nebude učiněno nějáke opatření pro tyhle "lidi" bude to jen horší.

mis22 ( 20. srpna 2009 12:36 )

takovejch lidi je vic co jezdi bez ridicaku a sedi za kradeze. Dokazu pochopit ze v jednu chvili pohar trpelivosti pretece( poblity schody atd.) Jsem vsak toho nazoru nech je trpet tak jak trpi ta mala holcicka. Co kdyby to bylo vase dite? Jak byste se zachoval? Proc do toho musi tahat deti?

gryfin ( 20. srpna 2009 11:47 )

Líbí se mi jak tu lidi píšou pálit někoho v rozkroku atd, dává je to do té samé roviny jako ty 4 maníky.Pokud máte tyhle názory jste vlastně úplně stejní.Oni tam žijí s těmi dobytky, kteří po nocích flámují a časně ráno když vy jdete do práce oni Vám na cestu poblijou schody a s úsměvem jdou spát nebo dělat zase brajgl.Pak si člověk řekne že už toho má dost a že by nejraději viděl v hrobě a podnikne blbost ve stylu naházení zapalných láhví do baráku.Pak se to doví další lidé a začnou řvát že by je nejraději spálily v rozkroku atd a kdby měli tu šanci asi to i udělají.Tak v čem jste jiní?)Když to vemu pro 90% nepřizpůsobilých občánů neplatí naše zákony proč?Otec popáleného díťete byl odsouzen za krádeže,ničení veřejného majetku a opakovanou jízdu bez řid.opráv. a on bude tvrdit že je slušnej?To je výsměchNemám rád skinhedy atd, ale ti mi tolik nevadí.Tenhle stát romová doslova dojí a pokud s tím naše vláda k smíchu nebude nic dělat tohle bude na denním pořádku.

kofila ( 20. srpna 2009 11:10 )

Odpověď na nika 10,52: Proč je lidi hází do jednoho pytle? Tak to já nevím, protože tu žádná cikánská rodina nebydlí. Já to mám tak, že je mi šumák, jestli je člověk bílý, žlutý nebo kdo ví jaký.Spíš se na to zeptej někoho, kdo s nima bydlí. Na tohle téma by jsi mohla diskutovat jenom s nima. Já jsem se spíš pozastavila na téhle diskuzi nad tím, jak si libuješ v krutostech. Ono to bude znít asi jako klišé, ale já na člověka koukám jak se chová atd, barva pleti rozhodně nehraje roli. Ale taky nesnáším fanatiky, jak jsem psala, fanatizmus nic neřeší. Ten plodí zase jenom zlo. Že by jsi místo vymýšlení mučení vymyslela něco konstruktivnějšího???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání