Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hit léta: Kozí zmrzlina

Jonáš (3) a Šimon (5) Novotní chodí rádi na farmu mlsat zmrzlinu
Jonáš (3) a Šimon (5) Novotní chodí rádi na farmu mlsat zmrzlinu  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: krč - 
20. srpna 2009
05:25

Unikátní kozí zmrzlina láká k zastávce na kozí farmě v Licibořicích na Chrudimsku. Je vyrobena z kozího mléka a přitom chutná skvěle. Však také historicky první mléčná zmrzlina vznikla v Mongolsku právě z kozího mléka.

„Půl roku jsme zkoušeli uzpůsobit historické zmrzlinové receptury z vody, než jsme našli to pravé složení. K výrobě používáme neředěné kozí mléko,“ chlubí se spokojeně spol umajitel farmy Zbyněk Štěpánek. Letošní letní sezona je první, kdy od počátku zmrzlinu vyrábí. A zájem se zvyšuje. Lidé se pro ni na farmu vracejí.

viněta originální kozí zmrzliny viněta originální kozí zmrzliny | Jaroslav Krčál

„Děláme oříškovou, jahodovou a vanilkovou. Na farmě můžete ochutnat i točenou, ale nejvíc jde na odbyt hluboce zamražená v kelímcích,“ ukazuje na malé kluky, kteří z farmy odcházejí s kelímky v ruce s tím, že točená v kornoutku stojí 15 korun a v kelímku je za 18 korun. „Dětem zmrzlina moc chutná. Zastavíme se tu, vždy když máme cestu okolo. Já si naopak vezu domů plnou tašku kozích sýrů,“ ukazuje Vlaďka Novotná z Pardubic.

lister ( 20. srpna 2009 08:26 )

POZOR NA BLÁZNA CO VÁM BUDE PSÁT O IQ TESTU. JE TO PODVOD!!

hoaiphuongcz ( 20. srpna 2009 07:24 )

Může to být skutečně dobrý.Je to novinka a cena velmi srovnatelní. Ale mléko z čtynohý kozy rozhodně já nemusím, radši ze dvou.Hezký den všem !

Zobrazit celou diskusi