Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Státní zástupkyně zastavila stíhání Urbanové

Urbanová
Urbanová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
17. srpna 2009
13:46

Státní zástupkyně zastavila stíhání Marcely Urbanové obviněné z křivého svědectví v případu údajné korupční aféry lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka. Svědkyně vypovídala sice nepravdivě, ale neprokázalo se, že úmyslně.

Rozhodnutí není pravomocné, je možné proti němu podat stížnost. Urbanové hrozily až tři roky vězení. Urbanová sice s odůvodněním státního zastupitelství nesouhlasí, zastavení trestního stíhání však vítá.

Bývalou sekretářku lidoveckého expředsedy obvinili policisté loni v červnu. Podle nich totiž lhala o okolnostech, za jakých Čunek jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 údajný půlmilionový úplatek.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob.

bedna ( 18. srpna 2009 12:34 )

Nebylo stíhání Urbanové zastaveno především proto, aby se celá věc kolem Čunka nedostala k soudu? Projednávání Čunkovy kauzy u soudu se snažili zabránit jak Salichov, tak Vesecká i Kučera s tím, že vláda má přednost před spravedlností. No a jakmile by Urbanová byla souzena, už by se musel soud Čunkovou kauzou zabývat a to by se asi státní zástupkyni nelíbilo a proto stíhání Urbanové zastavila.

demiro ( 17. srpna 2009 16:53 )

vyvraždil jsem sice celou rodinu, ale zdůrazňuji, že neúmyslně.

dzery44 ( 17. srpna 2009 15:27 )

To už snad ani není k smíchu.

gordon ( 17. srpna 2009 14:41 )

to si zapamatujte: vypovídala sice nepravdivě, ale neprokázalo se, že úmyslně.A proto bylo stíhání zastaveno. Když budete lhát na něčí popud,ne úmyslně,schválně,ale z blbosti,protože jste nezpůsobilá nebo máte nízké IQ, tak jste z toho venku. Naše justice sežere všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa