Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bláznivé koráby brázdily přehradu

Autor: Ivana Žáková, jos - 
16. srpna 2009
18:02

Až neskutečně bláznivé a kuriozní koráby o víkendu brázdily hladiny přehrady Baška na Frýdecko-Místecku. Na originální plovoucí stroje se přišly podívat tisíce lidí.

Baška o víkendu doslova praskala ve švech. Na velmi populární Baškohrátky nebo Divoká plavba zavítaly tisíce lidí. Zvědavých na absolutně výstřední a netradiční plavidla. Ta se mezi sebou utkala na hladině i na souši, kde lidé obdivovali nápaditost majitelů fantazijních korábů. Čím bláznivější a originálnější stroj, tím větší šanci měl na vítězství a ceny v hodnotě 30 tisíc korun.

Lidé obdivovali plovoucí postel z filmu Slunce, seno, jahody, která se ve vodě i s babičkou hned převrátila, také necky řezníka Krkovičky a pravými klobásami i prasečí hlavou nebo rakev Adamsovy rodiny. Všechny doslova uchvátily Maminy s Perníkovou chaloupkou s čerstvě upečenými perníčky a zahrádkou, na níž rostla tráva. O šou ve vodě se pak postarali hlavně Pat a Mat, kteří se několikrát vymáchali.

Vítězné vavříny si od poroty odnesl třímetrový Červený traktůrek poháněný koňskou silou s přímým střikováním piva. „Dělali jsme na něm asi měsíc a půl. Necháme ho na vodě jako atrakci pro děti,“ řekli Blesku bratranci Marek (Standa) a Tomáš Pasičnyk (Maňa) s Michalem Ficelem (koník Jurášek) z Bašky.

U diváků absolutně vyhrál Drak a čaroděj, do kterého se převtělil Eduard Janusch (51) ze Studénky. Všichni obdivovali jeho fantazii a zručnost. Drak chrlil dým, střílel konfety, koulel očima i hýbal jazykem. „Jsem kutil od narození. Draka jsem postavil ze všeho, co dům dal,“ přiznal Blesku Janusch.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi