Umění kynologů-šlechtitelů přivedlo na svět naše, původní československé nejPsy. Těchto našich plemen je celkem sedm.

Chodský pes: Potomek hraničářů

Chodský pes
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Chody kdysi při hlídání hranic Českého království doprovázel mohutný, silný a odolný pes s hustou srstí i podsadou. Plemeno obnovili v roce 1982 ze tří psů na Chodsku, kteří se svým předkům podobali nejvíce. Jsou výborní hlídači, milují děti, mohou pracovat i jako záchranářští psi.

Pražský krysařík: Dravá psí miniatura

Pražský krysařík
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Ve středověku si vzhledem ke své dravosti na živobytí vydělával lovem potkanů a krys. Dnes je tento temperamentní pejsek s váhou do tří kilogramů ideálním společníkem doma i na chalupě. Je ale náchylný na podchlazení, může mu ublížit i teplý letní déšť.

Český fousek: Vousatý lovec

Český fousek
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Král Karel IV. daroval v roce 1348 markraběti braniborskému Ludvíkovi "psy honné" zvané canis bohemicus, české fousky. Vynikají čichem, jsou přátelští, inteligentní a dobře se ovládají. Myslivci jim říkají "psi pro českou krajinu"

Český strakatý pes: Nejen lenivý spáč

Český strakatý pes
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Kdysi sloužil na pokusy, byl trpělivý, klidný a mírný. V osmdesátých letech přešel ke kynologům, kteří ho zkřížili s německým krátkosrstým ohařem. Přátelský a snášenlivý je stále, snadno ale zleniví a je schopen celý život prospat.

Český horský pes: Vytrvalý tahoun

Český horský pes
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Vznikl roku 1977 zkřížením feny slovenského čuvače a tažného psa dovezeného z kanadské Athabasky. Vznikl vytrvalý, silný a rychlý pes. Dnes závodí v saňových soutěžích, jsou výbornými společníky, hlídají ovce na pastvě.

Československý vlčák: Divoká krev

Československý vlčák
Autor: Helena Hubáčková

Vlčici Britě a německému ovčákovi Cézarovi se v květnu 1958 narodilo v chovatelské stanici tehdejší Pohraniční stráže v Libějovicích pět štěňat. Dala základ zcela originálnímu služebnímu plemenu s vynikajícím čichem, mimořádnou vytrvalostí a houževnatostí.

Český teriér: Pes s duší šlechtice

Český teriér
Autor: chovatelé z Českomoravské kynologické unie

Vznikl po 2. světové válce zkřížením skotského a sealyhamského teriéra jako lovecký pes na krátkých nohách. Naši kynologové u něj dokonce odstranili sklon k rvavosti, který jeho příbuzní mají.


Tyhle pejsky máme nejradši

Podle Českomoravské kynologické unie je v České republice nejoblíbenější následující desítka ras. Odkud se tato plemena vzala?

Německý ovčák – Výborný společník a hlídač, spolehlivý obranář. Vyšlechtěn byl v Německu. V ČR jich kynologové chovají asi 4514 (jde o psy registrované unií, tedy s papíry).

Jezevčík – Přítulné společenské plemeno, které vyhovuje zejména starším lidem. V ČR je jich registrováno 2287.

Jorkšírský teriér – Okrasný, dekorativní pes, chovaný původně britskou šlechtou. Dokáže se přizpůsobit všem svým pánům. U nás je jich chováno asi 1813.

Labradorský retrívr – Původně lovecký pes v USA, dnes tichý a nenáročný společník, dobrý hlídač. V ČR jich chovají kynologové zhruba 1366.

Zlatý retrívr – Vyšlechtěn v Británii, vhodný jako společník k dětem, skromný, odolný pes. Žije jich u nás asi 1300.

Čivava – Původně žil již u Aztéků a Mayů, podle údajů z roku 2007 je jich v ČR asi 1000. Společenské plemeno, náročné na chov, dosti choulostivé.

Bernský salašnický pes – Robustní, původně pastevecké plemeno ve Švýcarsku, u nás spolehlivý hlídač i obranář. Chová se jich přibližně 800.

Německý ohař krátkosrstý – Výborný lovecký pes, vyšlechtěný v Německu, s vynikajícím čichem a schopností aportovat. Registrováno je jich 695.

Kavalír King Charles španěl – Společenské plemeno, přítulné, milé a oddané. Vznikl v Británii jako okrasný pes šlechty. Bezproblémový pes s náklonností k dětem. Chová se jich necelých 700.

Český fousek – Odolný lovecký pes, výborný stopař s ostrou reakcí na zvěř, původní české plemeno. V ČR je jich registrováno asi 600.

Už je váš pejsek v soutěži nejPes 2010 o 50 000 korun? Ne? Pak neváhejte a přihlašte ho na www.nejpes.cz

nejPes 2010
Autor: Blesk.cz