Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Atentát v Kábulu: 7 mrtvých a 91 zraněných

Taliban
Taliban  (Autor: Ilustrační foto, wikipedia.org)
Autor: ČTK, lj - 
15. srpna 2009
10:45

AKTUALIZOVÁNO: Afghánským hlavním městem otřásl v sobotu mohutný výbuch. Podle agentury Reuters nálož explodovala v centru Kábulu v blízkosti britské a americké ambasády.

Výbuch, ke ktrerému se přihlásilo radikální islámské hnutí Taliban, zabil tři lidi a 70 jich zranil. Nálož obsahovala kilogramů výbušniny.

Podle AP šlo o akci sebevražedného útočníka, který nálož odpálil poblíž hlavního vchodu do velitelství jednotek NATO asi v 6:00 SELČ. Podle svědků se nad diplomatickou čtvrtí vznáší kouř.

Agentura Reuters cituje mluvčího Talibanu Zabidulláha Mudžahída, který jí telefonicky sdělil: "Terčem bylo americké velvyslanectví, ale nepronikli jsme k němu. Sebevražedný atentátník v automobilu explodoval nedaleko ústředí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a zabil několik zahraničních vojáků."

Podle afghánského ministerstva obrany jsou všichni mrtví i zranění civilisté.
K výbuchu došlo jen pět dnů před prezidentskými volbami. Ozbrojenci Talibanu chtějí hlasování narušit útoky na volební stanice a násilnostmi proti voličům.
V zemi bude během voleb na bezpečnost vedle afghánských jednotek dohlížet také více než 100.000 zahraničních vojáků.

V uplynulých týdnech zahájili britští a američtí vojáci rozsáhlé operace v nejnásilnější provincii Hílmand na jihu země, jejichž cílem je zatlačit bojovníky Talibanu a zajistit bezpečnost během voleb.

Pro spojenecké jednotky bylo období od začátku července nejtěžším od zahájení války. Zahynulo během něj více než 100 vojáků. O dlouhodobé urputnosti bojů svědčí fakt, že od letošního března zemřelo v Afghánistánu více západních vojáků než za celé období mezi rokem 2001 a 2004. Exploze byla prvním velkým útokem v Kábulu od února.

gogo ( 15. srpna 2009 21:45 )

"svobodu" ... Kolik to již stálo životů domorodého obyvatelstva.... Nepočítaně. Nejsem si jistý, že Afghánci o takovou svobodu stojí. Svoboda pod hlavněni statisíců vojáků vždy byla a bude jen okupací. Ať se to nazve sebehonosněji ...

Zobrazit celou diskusi