Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krizové centrum v Boleslavi od září přestane fungovat

Vyhazov ze zaměstnání je vždy stresová situace
Vyhazov ze zaměstnání je vždy stresová situace  (Autor: scom)
Autor: ČTK, pal - 
14. srpna 2009
22:46

Krizové centrum v Mladé Boleslavi, které nabízí pomoc lidem, jež zasáhly dopady hospodářské krize, pozastaví od září svoji činnost. Rozhodlo o tom vedení města vzhledem k tomu, že v posledních týdnech byl o služby centra minimální zájem.

V případě dalšího zhoršení ekonomické situace a další vlny propouštění bude město schopno okamžitě provoz centra obnovit, řekl dnes novinářům primátor Raduan Nwelati.

Aktuální slabý zájem o služby centra může mít souvislost se situací v automobilce Škoda Auto, jejíž výrobní linky jsou zejména díky šrotovacím prémiím dostatečně vytíženy. Pozitivně se to projevuje i v okolních dodavatelských firmách, které mají dost zakázek.

Krizové centrum funguje od 2. února 2009. "Za těch sedm měsíců jsme zde obsloužili 967 osob. Na mzdách to stálo 351.000 korun, tedy asi 40.000 korun měsíc, což není podle mého názoru žádná vysoká částka," řekl primátor. Město také v této době poskytlo jednu půjčku 200.000 Kč ze speciálního fondu pro pomoc lidem v ekonomické krizi. Nejvíce návštěvníci krizového centra využívali poradenství právníka a služby a rady sociálních pracovnic magistrátu.

Vedení města pozastavením činnosti krizového centra ušetří peníze nutné na jeho provoz, ale je připraveno jeho provoz v případě nutnosti obnovit. "Máme informaci, že ke konci roku by se mohlo stát, že znovu bude narůstat počet nezaměstnaných a jsme připraveni provoz opět obnovit," podotkl primátor. Tato možnost je domluvena i se zaměstnanci magistrátu a dalšími lidmi, kteří v centru pracují. V případě, že by krizové centrum nebylo v budoucnu už potřeba, může upravené prostory magistrát využít pro svoje jiné potřeby.

Primátorův náměstek Adolf Beznoska informoval také o tom, že se sníží původní objem deseti milionů korun připravených ve fondu pro pomoc lidem v ekonomické krizi na částku přes milion korun a zbylé peníze se zapojí do rozpočtu města. I zbylé prostředky ve fondu budou podle jeho názoru dostatečné na pokrytí případných dalších žádostí obyvatel o tyto formy půjček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi