Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Unesenou loď Arctic Sea viděli u Kapverd

Tanker
Tanker  (Autor: wikipedia; ilustrační foto)
Autor: INT, pal, ČTK - 
14. srpna 2009
20:39

Arctic Sea, tajemně zmizelá loď s ruskou posádkou, kterou zřejmě z kanálu La Manche unesli piráti, prý byla zpozorována u Kapverd, ostrovního státu ležícího asi 620 kilometrů západně od pobřeží Afriky.

Napsal to na svých internetových stránkách deník Financial Times Deutschland (FTD), který se odvolává na dva navzájem nezávislé zdroje.

Loď patřící finské společnosti a plující pod maltskou vlajkou s Rusy na palubě prý byla spatřena severozápadně od kapverdského ostrova Sao Antao. Přinejmenším se příslušným orgánům podařilo lokalizovat loď, o níž se domnívají, že je to Arctic Sea, dodává list.

Připomíná, že ve středu vyslal ruský prezident Dmitrij Medveděv čtyři rychlé válečné lodě Černomořské flotily s úkolem najít loď Arctic Sea. Námořní experti na dotaz FTD uvedli, že ruským válečným lodím bude trvat asi dva dny, než se dostanou do oblasti Kapverdských ostrovů. Jejich úkolem je osvobodit ruskou posádku.

Podle FTD zřejmě loď unesli piráti, kteří údajně již vznesli požadavek na 1,5 milionů dolarů za její propuštění. Nejde přitom o somálské piráty či jim podobné, ale o novou formu organizovaného zločinu, naznačuje list.

Představitel ruského odborového svazu námořníků Sergej Portěnko již dříve podle agentury AFP prohlásil, že úřady už dávno znají místo, kde se pohřešovaná Arctic Sea nyní nachází, zatím to ale kvůli bezpečnosti posádky tají. Podle něj není možné, aby v době satelitní komunikace taková loď zmizela beze stopy.

Nákladní loď Arctic Sea se ztratila zhruba před dvěma týdny při plavbě kanálem La Manche. Podle Portěnka prý už není pochyb o tom, že šlo o předem dobře naplánovanou akci. Kdo za ní stojí, Portěnko neříká, ale naznačuje, že hledání lodi nebylo prý výhodné ani pro provozovatele, ani pro vlastníka lodi. Buď prý vědí, jaký skutečně byl náklad na palubě, anebo jim prý někdo pátrání zakázal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi