Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výbuch v dole Handlová: Co se dělo v šachtě smrti

Autor: Nový Čas, rvs - 
12. srpna 2009
11:20

INFOGRAFIKA: Smrt dvaceti lidí při výbuchu plynu ve slovenském dole Handlová stále obklopuje mnoho nejasností. Jak je možné, že byli záchranáři posláni na smrt? Proč senzory nesignalizovaly kritickou koncentraci plynů?

Na tyto otázky zatím nejsou odborníci, kteří tragédii vyšetřují, schopni uspokojivě odpovědět. Jisté je jen to, že v pondělí v 9:30 ztratili kolegové s dvaceti horníky a záchranáři kontakt navždy.

Co se vlastně stalo:

• V uzavřené šachtě začalo hořet a požár vyrazilo hasit 11 důlních záchranářů, kterým pomáhalo devět horníků
• Zřejmě kvůli neúčinnému odvětrávání došlo ke kontaktu uhelné směsi s kyslíkem a oxidaci. Při té vzniká teplo a uhlí proto začalo hořet.
• Při hoření uhlí vznikají sekundární plyny jako metan, vodík a oxid uhelnatý, která jsou při vysoké teplotě prudce výbušné. Kvůli těmto plynům jsou v šachtách umístěny senzory. Když hlásí zvýšenou koncentraci plynů, šachta je evakuována a pumpuje se do ní nevýbušný dusík, který snižuje jejich koncentraci. Z neznámých příčin ale senzory nic nezaznamenaly!
• Dvacet mužů, kteří byli přímo v epicentru výbuchu nemělo šanci na přežití a s největší pravděpodobností zemřeli ihned po výbuchu. Ještě několik hodin po explozi byla na místě vysoká teplota a běžnými přístroji nezměřitelná hladina oxydu uhelnatého.


 

Infografika - takto to vypadalo v šachtě smrti Infografika - takto to vypadalo v šachtě smrti | Nový Čas


1. Požár v šachtě
2. Třináct mužů bylo nedaleko epicentra výbuchu
3. Sedm horníků bylo 60 metrů od epicentra a odpočívali. Zabila je tlaková vlna.
4. Devět horníků bylo 200 metrů od místa exploze. Neštěstí přežili s lehčími zraněními.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi