Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzácný poklad viděli první návštěvníci

Autor: Zbyněk Schnapka - 
11. srpna 2009
16:50

První lidé mohou spatřit poklad, který před dvěma lety objevili památkáři v zámku Manětín na severu Plzeňska. Ten byl ukrytý v tajných zásuvkách barokní skříňky.

Tu teď pracovníci z památkového ústavu nechali zrestaurovat a spolu s pokladem vystavili na zámku. Zajímavé je, že při renovaci skříňky se našel ještě druhý, malý „poklad“.

„Restaurátor našel v tajném šuplíčku dva staré kalamáře,“ prozradila zástupkyně kastelána Eva Kováříková (35). To svědčí o tom, jak důmyslné tajné úkryty barokní skříňka měla. Již před tím jí totiž památkáři prohledali. Tehdy našli miniatury žen, z nichž dvě byly namalované na slonové kosti a další předměty. „Ženy na nich nám pomohla identifikovat Ida Windisch – Graetz. Je to šlechtična, která žije ve Vídni a narodila se v roce 1919 zde v Manětíně. V lednu oslavila 90. narozeniny,“ vysvětlila Kováříková.



BLESK POMOHL ZÁMKU K JÍDELNÍMU SERVISU:

Když Blesk před dvěma lety zveřejnil objev pokladu, památkářům se ozvala vnučka Antonína Kocandy. Vlastní vzácný jídelní servis z roku 1890 o sedmdesáti kusech porcelánu, který je spjatý s historií zámku v Manětíně. „Hraběnka Lažanská ho roku 1916 darovala ke svatbě hajnému Antonínu Kocandovi,“ upřesnila Kovářová. V prosinci 2008 byl servis prohlášený za kulturní památku. Stát ho za desetitisíce korun koupil a teď je k vidění na zámku v Manětíně.

Jídelní servis o 70 kusech porcelánu. Jídelní servis o 70 kusech porcelánu. | Zbyněk Schnapka

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi