Všechno to začalo v roce 1983. Zatímco rodačka z Michiganu tehdy vydala své debutové album Madonna, v jedné z nepříliš vábných teplických zkušeb se poprvé sešla zakládající sestava skupiny Kabát.

Madonna vs. Vojtek očima Františky

Madonna i Vojtek milují černou. Ona si ji zvolila pro scénický kostým a v černé bude bezesporu v Letohrádku Hvězda také on - Vojtek totiž téměř v žádné jiné barvě nevystupuje. Možná bílá, rudá košile, nic víc…

Ona do bezvědomí posiluje tělo, které pak v kreaci (cosi mezi body a trikotem) vystaví. On většinou posiluje s flaškou nebo půllitrem a z pupíčku si nic nedělá. Rozhodně není důvodem, proč jej neukázat na odiv.

Oba mají dlouhé vlasy, oba občas nosí kožené punk rukavičky s ustřihnutými prsty. Ona si rafinovaně hraje se vším, co může drsnému sex-appealu nahrávat. Jemu k sex-appealu stačí mužně zarostlá hruď v rozhalené košili.

Ona s sebou vláčí ansámbl a kamióny techniky. On si v podstatě vystačí s kluky z kapely a bedňáky…

Ani na jedné straně Atlantického oceánu tehdy nikdo netušil, že právě startují dvě pozoruhodné hudební kariéry. Na té americké to byl start nejúspěšnější zpěvačky světa, na té evropské se právě zrodila „jen“ nejúspěšnější česká hudební skupina.

Ovšem podivuhodných paralel je mezi Madonnou a Kabátem mnohem více. Například jejich životní osudy před tím, než se stali hudebními star. Madonna si musela na živobytí vydělat velmi odvážnou rolí v soft pornu A Certain Sacriface, zpěvák Kabátů Pepa Vojtek zase vydělával coby opravář telefonů.

Vojtek stejně jako Madonna ze sebou mají i dvě nevydařená manželství a oba mají i tři potomky. Madonna prožila velkou lásku s hercem Seanem Pennem, Pepa Vojtek zase s herečkou Sabinou Laurinovou. S tanečníkem Carlosem Leonem má Madonna dceru Lourdes, s tanečnicí Libuškou Vojtkovou má zase Pepa syna Matyáše.

Za zmínku stojí i fakt, že první výraznější pozornost na sebe obě umělecká tělesa strhla pomocí erotické a sexuální tématiky. Zatímco Madonna šokovala alby nazvanými Like a Virgin (Jako panna) a Erotica, Kabát zaujal širokou veřejnost alby pojmenovanými Má jí motorovou a Děvky, ty to znaj!

Podobný je i vývoj postoje kritiků k oběma umělcům. Kabát i Madonna byli zpočátku považováni za hudebníky, kteří mají image postavenou spíše na drsné provokaci a obhroublém slovníku, než na vysokém hudebním umění. Oběma se ale podařilo dokázat, že zvládnou v branži více, než si jen sprostě pojmenovávat alba a při koncertech na pódiu předvádět kopulační pohyby.

Podobnou šou dokonce předvádějí i na pódiu a dobře vědí, jak na sebe strhnout pozornost. Madonna se při předávání cen MTV začala v přímém přenosu zuřivě líbat s Britney Spears. Pepa vojtek zase před časem při předávání ocenění Deska roku ukázal v přímém přenosu striptýz na pódiu.

Ale existují i další šokující podobnosti. Madonna například již několik let nechává všechno své prádlo prát ve vodce. Údajně se tak zničí všechny mikroby. To Kabáti ve vodce už mnoho let také perou, ale nikoliv oblečení, nýbrž především svá játra. Ale důvod mají stejný jako u Madonny. „Vodka je opravdu skvělá dezinfekce,“ říká zpěvák skupiny Pepa Vojtek.

Kdo tedy nakonec dokáže na svůj pražský koncert přilákat více diváků? Už 12. září bude jasno!

Fotogalerie
8 fotografií