Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapsáři ročně okradou deset tisíc lidí: Kde vás můžou obrat?

Autor: David Klempíř - 
10. srpna 2009
05:00

Stačí k tomu chvilka nepozornosti a vaše peněženka i s doklady zmizí! Každoročně se v Praze obětí kapsářů stane bezmála deset tisíc lidí. Kdo jsou ale lidé, kteří vás okradou? A komu hrozí největší nebezpečí?

Průvodce Blesku vám ukáže, kde je v metropoli těchto zlodějů nejvíce a jak je spolehlivě poznáte.

Každý rok se policistům přihlásí zhruba 9200 okradených turistů a Pražanů. „Do roku 2007 jejich počet stoupal, poslední dva roky již neroste, ale ani neklesá,“ řekla Blesku Štěpánka T. z pražského Kapsa týmu, tedy policistů v civilu. Nejvíce krádeží je v turistických centrech. „Je to třeba Pražský hrad během střídání stráží, nebo prostor před Orlojem vždy v celou hodinu. Zkrátka místa a chvíle, kdy je pozornost lidí upřena jinam,“ dodává. Toho ale využívají i policisté. „Právě v takových chvílích zkušený detektiv bezpečně odhalí kapsáře. A poznat ho tak mohou i lidé,“ upozorňuje. Když 99 lidí upřeně sleduje střídání stráží a jeden člověk se naopak dívá na ostatní turisty, je to s velkou pravděpodobností kapsář.

Chytit ho je těžké. Kapsáři si nedrží své rajóny, pohybují se po celé Praze a navzájem si často telefonují a dávají tipy! „Dokonce jsme zjistili, že do Prahy létá gang kapsářů z Rumunska, dva dny tu krade a pak letí do dalších evropských měst.“ Nejčastěji okradenými jsou mladí Britové, kteří do Prahy přijíždějí pít. Když se k ránu potulují v podroušeném stavu ulicemi, jsou snadnou kořistí bulharských a rumunských žen. „Nabízejí sexuální služby a přitom vybírají kapsy,“ říká policistka. Nejnebezpečnější jsou ale Arabové. Při sebemenším náznaku odporu se perou a vytahují nože z kapes!

Jak se krade v metropoli

- Nejčastější obětí jsou Britové, Němci, Italové a Španělé
- Nejčastěji kradou Rumuni, Arabové, Češi a Slováci, Bulhaři, Rusové, Vietnamci
- Policisté loni dopadli 5 dětských kapsářů - recidivistů
- Denně je v Praze hlášeno 25 krádeží, loni kapsáři způsobili škodu za 54 909 korun
- Když byl v Karlových Varech filmový festival, kapsáři z Prahy řádili tam
- Neexistuje nic jako kapsářská sezona, krade se po celý rok stejně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání