Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf ČSA Radomír Lašák: Muž, který umí podojit stát

Autor: Eva Hofrichterová, jos - 
10. srpna 2009
05:14

Představte si, že jste šéfem ve státem ovládané firmě. Je krize, ztráty podniku jdou do milionů. Co uděláte? Šéf ČSA Radomír Lašák (43) to vyřešil šalamounsky. Propustí až 800 zaměstnanců, ostatním včetně sebe snížil a zmrazil platy. Jenže...

Díky novým pravidlům pro vyplácení bonusů si Lašák a ostatní manažeři nakonec přijdou na více, než loni! Krize nekrize, proč státu trochu nepustit žilou, když se nabízí taková krásná příležitost?!

V ČSA, ve kterých je hlavním akcionářem (91 %) stát, pobírá Lašák základní mzdu ve výši 300 tisíc měsíčně. Loni mu díky bonusům poskočila na 420 tisíc. To mu ale zřejmě nestačilo a proto spolu s vedením schválil nová pravidla rozdělování odměn. Stalo se tak krátce poté, co se se zaměstnanci ČSA dohodl na plošném snížení platů o pět procent kvůli krizi.

Manažeři podle nových pravidel dosáhnou podle informací MF Dnes na bonusy ve výši až 130 procent platu, pokud bude firma v zisku. Absurdnější jsou ale další čísla. Pokud totiž ČSA prodělá méně, než 450 milionů, bonusy pro manažery budou činit 100 procent. A prémie ve výši 70 procent je čekají i pokud ztráta přesáhne tuto hranici!

Chování Lašáka se zaměstnancům aerolinek nelíbí. V červenci je pobouřil také tím, že si ve vypjaté situaci vzal tři týdny dovolené. ČSA jsou ztrátové a cestujících je kvůli krizi čím dál méně. Jen za první čtvrtletí letošního roku činila ztráta ČSA 1,3 miliardy korun! To ale Lašáka netrápí. V Dobřichovicích, kde žije, vlastní luxusní vilu v zámeckém stylu, jejíž cenu realitní makléři odhadují na 30 milionů korun. Druhou, menší vilu má v Černošicích.

Kde se tak napakoval?

1991 – 2002: Působil v Komerční bance ještě před její privatizací, kterou spolupřipravoval. Údajně byl pak v roce 2002 novým francouzským managementem vyhozen na hodinu.

2002–2004: Jako generální ředitel eBanky proslul tím, že své zaměstnance nabádal, aby bance poskytli telefonní čísla svých známých. Poradci jim pak nabízeli její produkty.

2004 – 2006: Působil jako člen představenstva skupiny ČEZ. Když odcházel, přišel si na odměnu ve formě výhodného nákupu akcií v hodnotě kolem 165 milionů.

2006 – nyní: generální ředitel ČSA – po svém nástupu do vedení dosadil několik svých lidí. Loni se chlubil tím, že fi rma hospodařila ze ziskem. Háček je v tom, že za to mohl zejména prodej pěti letadel.

carr ( 10. srpna 2009 17:10 )

v pekingu do minulého týdne měli taky velkého aero šéfa-ředitele pekingského letiště, a nějak se mu nepovedlo vysvětlit, proč je tak zatraceně bohatý, a už klečel na náměstí se zavázanýma očima.

zirafa ( 10. srpna 2009 09:45 )

zas vopruzuješ, kreténe??!!!

zirafa ( 10. srpna 2009 09:44 )

vždyť je to klasika!!! (+ celá řada blijících smajlíků...) A zase se najde hromada lidí, kteří budou tuhle bandu zlodějů volit!!! Tím myslím všechny ty lumpy zprava doleva, kteří nás za 20 let dovedli tam, kde jsme!!

gordon ( 10. srpna 2009 09:41 )

jak se stanu členem představenstva skupiny ČEZ ? Ti dosavadní si už nahrabali, je čas je vystřídat. Nepomůže mi někdo,jak na to ?

jarka ( 10. srpna 2009 09:33 )

To je další obrázek toho, co dnešní vládnocí garnituře připadá zcela normální! Jak může něco takového procházet v organizaci se značným státním podílem?Tisíce lidí v této zemi nemá mzdy za několik měsíců zpětně, tisíce jich je bez práce a živí celé rodiny a tito neomalení hoši si jezdí do Toskánska, nevědí jak by se předváděli!Ruka ruku myje, něco za něco! A stále najdou dost takových, kteří je klidně za jejich příkladné chování budou volit znovu - no je mi z toho na zvracení, vážení!

Zobrazit celou diskusi