Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Geniální houbař z Chudenic Tadeáš (5): Zná desítky hub!

Tadeáš se vyzná!
Tadeáš se vyzná!  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka, jos - 
8. srpna 2009
21:59

Číst ještě neumí, do školy nechodí. Ale sbírat houby v lese a rozpoznávat, které jsou jedlé a jedovaté, však dokáže lépe než mnohý dospělý. S výslovností složitých názvů hub má ještě trochu problémy. Ale to vůbec nevadí. Rozhodující jsou znalosti!

„Tohle je liška, tohle hřib modrák, a tady leží pavučinec,“ bez mrknutí oka chrlí ze sebe malý kluk před hromadou hub. Řeč je o geniálním houbaři. Tím je Tadeáš Krobot (5) z Chudenic na Klatovsku. Do lesa už chodí od svých tří let.

„Houby jsem začal sbírat s babičkou. Moc se mi to líbilo. Maminka pak se mnou listovala atlasem hub a četla mi, co jsem chtěl vědět,“ vysvětlil Tadeáš, jak se k houbaření dostal.

Sbírejte houby s Blesk.cz a vyhrajte!!! Čtěte ZDE!

Kluk už má v lese svá místečka. A jako správný houbař je neprozradí. „Prozradím vám jen, že někde tady kolem Chudenic,“ šibalsky se culil Tadeáš. Kuriózní také je, že malý mykolog houby vůbec nejí.

"Nechutnají mi. Mám raději maso. Kuře a krůty," prozradil kluk. Se svými znalostmi o houbách už dokonce zachránil život tatínkovi. „Když byla manželka v nemocnici, chtěl jsem si z jedné bedly udělat řízky. Kluk mi ale tvrdil, že je jedovatá. A měl pravdu,“ prozradil tatínek Jindřich (32).

Tadeáš houbami zásobuje celou domácnost. „Nedostatkem hub rozhodně u nás netrpíme. Máme jich už tolik, že v zimě budeme dělat všechna jídla na houbách,“ směje se maminka Michaela (30).

 

Tadeáš zná houby jako málokdo! Tadeáš zná houby jako málokdo! | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

Blesk si Tadeáše otestoval:
Nedělní Blesk malému capartovi nevěřil, že dokáže všechny houby správně pojmenovat. A tak si ho vyzkoušel. Vysypal před něj z košíku hromadu hub. Byly mezi nimi pravé hřiby, jedlé i jedovaté houby a různé prašivky. Nejen že Tadeáš bez jediného zaváhání správně pojmenoval všech 20 druhů hub, které měl před sebou, ale on rozlišil i ty, které jsou jedlé, které jedovaté, že po nich bude bolet břicho, a které jsou smrtelně jedovaté. Závěr zněl – klobouk dolů, Tadeáši, jsi machr!

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi