Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

9. srpen 1989: Brno děsili vrazi!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Blesk.cz)
Autor: rum, ČTK, jos - 
9. srpna 2009
05:00

Půl roku žilo Brno ve strachu. Začátkem února totiž v brněnské části Vinohrady někdo zavraždil dvě ženy a podle kriminalistů hrozilo, že by neznámý mohl vraždit dál. Přesně před dvaceti lety ale veřejná bezpečnost brutálního vraha chytila.

„Pachatel vnikl do bytu na brněnském sídlišti Vinohrady a usmrtil v něm 68letou ženu a další 33letá na následky způsobeného zranění později zemře-la. Násilník současně napadl a poranil další dvě osoby, které v té době byly v bytě,“ popisovala událost agentura ČTK.

Případ dvojnásobné vraždy měl jasnou prioritu, zřízen byl i speciální tým vyšetřovatelů. O to větší bylo překvapení kriminalistů, když byl pachatel odhalen. Byl to teprve osmnáctiletý mladík z Blanska, který v Brně pracoval!

Brňané si mohli oddechnout, ale uběhly jen čtyři dny a kriminálka měla na stole další brutální čin. V Žabčicích u Brna bylo nalezeno tělo zavražděného muže (†52). Strach tentokrát neobcházel místní dlouho. Už za čtyři dny byl vrah dopaden. Byl jím další osmnáctiletý mladík! Vraždil pro dluh 50 Kčs.

ines ( 17. srpna 2009 23:51 )

se da jen rict ze doba je porad stejna a v tom se nic nezmenilo,taky vsak musim rict ze opravdu nevim kdo ty clanky pise a to bud zil nekde pred 89 r. na okraji lesa kde nebyl toaletni papir a nebo v te dobe nezil a pak je jeste jedna moznost coz bylo velice popularni ze lidi si platili denni tisk a tudis jiz nechteli vydavat penize za toaletni papir a na to si vy pred 89 dobre pamatujete ,byla to ceska tradice pouzit denni tisk pro potrebu svou.ja nevim kam lidi na to chodi a pisi ze snad pred r.89 jsme zili v gungli.zili jsme slusne na urovni a na vetsi urovni nez ziji lide dneska.kdo tak nezil a nemel tu uroven ten to vsechno propil a tudis mel mozek vymeteny a nic si nepamatuje.taky co se tyce emigrace ja myslim ze dneska vice lidi emigruje do jinych zemi vic jak to bylo pred r.89 a lidi se nechteji vracet a zduvodnuji to jednou vetou,,v cesku uz neni co hledat a neni na co cekat,,,,

kocka22 ( 10. srpna 2009 08:03 )

někomu se lepší žije teď...a jinak gogo je starej komunistickej demagog

gogo ( 9. srpna 2009 22:03 )

Ale, ale .... 1) říkáte, že svoboda slova umožní informovat o skandálech ? Ano. A co se tím změní ? Nic ! Nebylo by důležitější abychom žili ve státě ve kterém by takové lumpárny vůbec nevznikaly a nebo byly ihned po zásluze potrestány ? Takováto svoboda slova je k smíchu. Nám i lumpům ! 2) říkáte že nákup drog je svobodné rozhodnutí každého jedince ? To snad nemyslíte ani na okamžik vážně ! Víte kolik mladých a nerozumných lidí včetně dětí (svobodných?) je svedeno k užívání drog s tragickými konci ? Povinnost právního státu je, aby tito nešťastníci neměli vůbec možnost takové volby, která se rovná pomalé sebevraždě ! O tragickém dopadu na jejich rodiny a rodiče ani nemluvě ! To není svoboda ! To je anarchie ! Pokud by Vaše děti byly na drogách mluvil by jste podstatně jinak ! 3) říkáte, že někoho zastřelit je svobodná volba vraha ??? A jakou svobodu má jeho oběť která přijde o život ??? Tento názor již hraničí s psychopatickými rysy. Pokud ho myslíte vážně...4) říkáte, že rozkrást podnik byla svobodná volba zloděje ??? Rozkrást po roce 1989 československé podniky nebyla svobodná volba zloděje, ale podvodná sametová revoluce, která umožnila aby tito zloději vznikli a která jim zajistila beztrestnost ! To je také podle Vás svoboda ? A jakou svobodu mají ti, kteří z těchto podniků se ocitli na dlažbě ? To je podle Vás také důkaz svobody ? Váš způsob myšlení je obtížně pochopitelný ...

blesk123456 ( 9. srpna 2009 20:11 )

ale ale ale svoboda slova nechrání před kriminalitou, svoboda slova umožní informovat o skandálech Nákup drog je svobodné rozhodnutí každého jedince, někoho zastřelit je svobodná volba vraha, rozkrást podnik byla svobodná volba zloděje. Záleží na společnosti, jak se k tomu postaví, ale socialismem zdeformovaní lidé tuto kriminalitu v tichosti tolerují. Bylo to vidět na vajíčkovém Paroubkovi. Nejdříve nechá zmlátit děti na taneční akci a pak ho rodiče těch dětí vesele volí dál. Když se děti vzbouří a začnou házet vajíčka, tak má zase podporu u rodičů těch dětí. A kdou jsou ti voliči Paroubka. Tři dva jedna teď. Ano. Opdověď C je správně. Je to generace lidí vyrůstající v systému, který vy obhajujete. Ti lidé totiž neuměji se svoboudou naložit a většinu života si nechali a většinu zbytku života si nechají kakat na hlavu. Ano moje máti si v socialismu domů přinesla z práce pár věcí, ano můj otec si z práce přinesl pár věcí, ano moji strejdové v pracovní době pracovali za peníze v soukromých bytech(šikulové tak byly placeni 2x), ano můj bratr si něco z práce za socialismu odnesl. Když se projdu po bytech dnešních 40-50 ti letých, který byt disatli před 89, tak v každém je něco "půjčeného" z fabriky, kanceláře atd. Udělejte i v rodině drobnou anketu a zkuste se poptat, jak to dříve chodilo. Toaleťák se nekradl kvúli halířové ceně, ale protože Rudé právo dřela konečník.

gogo ( 9. srpna 2009 12:10 )

Milý příteli, nechcete vidět, nechcete slyšet, nechcete pochopit žádnou pozitivní pravdu o Československu. Žil jste v té době vůbec tady ? Pokud ano, tak proč proboha ? Vždyť jste zde musel být strašně nešťastný ! Vždyť jste tenkrát musel krást i wc papír ve fabrice a všichni Vaši známí museli krást (dle Vašich slov!) .... Proč jste neemigroval na vysněný západ ? Za totáče že se u nás běžně prodávali drogy ? Vy srovnáváte nesrovnatelné.. Kriminalita v Československu a kriminalita dnes... A uvědomte si ještě jednu zásadní věc. Svoboda tisku bohužel zcela nic neřeší. Svoboda tisku pouze znamená, že se píše o hromadách hnoje, o naši politicích, že jsou to arogantní zloději a prasata (čemuž se jen pobavaně zasmějí), kolik je nezaměstnaných, kolik fabrik je rozkradených, kolik lidí je drogově závislých. A to je vše. Nic víc. Myslíte si opravdu naivně že tato Vámi vysněná svoboda tisku něco změní ?? Že bude díky ní méně nezaměstnaných ? Méně okradených ? Méně politických prasat ? Méně drogově závislých ? Méně bezdomovců ? Ani náhodou ! Takže čemu to proboha tleskáte ? Probuďte se !

Zobrazit celou diskusi