Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

VIDEO: Policie zastřelila nejhledanějšího teroristu v Indonésii

Indonéská policie prý zastřelila nejhledanějšího teroristu v zemi
Indonéská policie prý zastřelila nejhledanějšího teroristu v zemi  (Autor: YouTube.com)
Autor: ČTK, oj - 
8. srpna 2009
10:21

Indonéská policie zastřelila muže, jímž by prý mohl být nejhledanější terorista na indonéském území a jeden z vůdců muslimské teroristické sítě Jemaah Islamiyah (JI) Noordin Top. Nyní se snaží identifikovat jeho tělo.

"Byl zastřelen," prohlásil jeden z policistů, který se podílí na vyšetřování červencových teroristických útoků proti hotelům Marriott a Ritz-Carlton, při kterých v Jakartě zemřelo devět lidí a dalších 53 bylo zraněno. Vyšetřovatelé z organizace útoků podezřívají právě Noordina Topa.

Policie zahájila sérii razií v centrální Jávě v pátek. Top byl údajně zastřelen v obci Temanggung, která je vzdálena více než 400 kilometrů jihovýchodně od indonéského hlavního města. Strážci zákona prý nejprve zatkli na tržišti v Temanggungu dva údajné Topovi osobní strážce, kteří je poté dovedli k domu, kde se vůdce teroristické sítě měl skrývat.

Na televizních záběrech bylo vidět asi 100 plně vyzbrojených policistů ze speciálního protiteroristického útvaru, jak obkličují dům s červenou střechou. Po šestnáctihodinovém obléhání policie zaútočila a při krátké přestřelce prý zemřeli tři ozbrojenci.

Při další razii v jakartské čtvrti Bekasi policie objevila na 500 kilogramů výbušnin a zastřelila dva údajné ozbrojence. Po dalších dvou stále pátrá.

Pokud se smrt Noordina Topa potvrdí, znamenalo by to podle agentury AP velký úspěch v indonéském boji proti terorismu a snížení pravděpodobnosti dalších útoků. Podíl Topa na plánování, finančním zabezpečení útoků a motivování sebevražedných atentátníků je totiž považován za klíčový.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi