Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk pomohl: Díky vám bude Katka znovu tančit

Autor: Jitka Žigová - 
8. srpna 2009
05:00

Obrovskou radost a silné dojetí zároveň prožívá Katka Veinlichová (22) z Brda u Nové Paky. Čtenáři totiž velice rychle zareagovali na článek v Blesku, ve kterém Katka, úspěšná závodnice v tanci se psem, líčila těžkou situaci své fenky, křížence labradora Arny (3), které hrozí ochrnutí a utracení.

Čtenáři Blesku v několika dnech poslali 33 000 Kč na operativní náhradu jejích kyčelních kloubů, na kterou Katka, která studuje, nemá peníze.

„Pomoc čtenářů, její rychlost, mě dojala. Nečekala jsem to. A překvapilo mě, že pomáhají nemocní a ti, kteří sami potřebují peníze. Třeba paní z Brna s roztroušenou sklerózou poslala 10 tisíc a samoživitelka s třemi dětmi pět tisíc. Dokonce se mi ozval až z americké Georgie Čechoameričan, který mi chce poslat 1000 dolarů. Všem moc děkuji,“ říká s dojetím Katka.

Už ani nedoufala...

Bez podpory Blesku a jeho čtenářů by dívka operaci fenky těžko zaplatila. Sama byla dlouho nemocná, a proto až teď dokončuje gymnázium a je tak stále závislá na své matce, která je v důchodu. Pomoci jí nemůže ani její bratr, který je invalida. Otec psy nemá rád a Katka s žádostí o studentskou půjčku neuspěla.

„Někteří moji blízcí nazvali Arny kriplem a radili mi, abych ji utratila,“ přiznává Katka, pro kterou ale psi znamenají celý život. „Kde lidé zklamali, tam mě pes podržel. Je to pravý přítel, který miluje nezištně a raduje se z maličkostí,“ říká dívka.

Šok u veterináře

Arny si Katka pořídila jako štěně od majitelky, které se kvůli bílé náprsence nedařilo fenku prodat a chystala se ji utratit. Katka se ji ale rozhodla vychovat podobně jako fenku Britu (11), se kterou letos zvítězila v mezinárodní soutěži v tanci se psy veterány. Když ale šla k veterináři pro posouzení dispozic Arny ke sportování, zjistila, že fenka má dědičnou nejtěžší formu poruchy kyčlí. Bez operace měla před sebou jen rok důstojného života.

Čtenáři Blesku jí ale nyní dali novou naději. Katka opět věří, že svou Arny zachrání.

sandieee ( 19. ledna 2010 02:48 )

Taky mám fenečku, a strašně ji zbožňuju. Vím dobře, jak pes nezištně miluje, a je věrný ve všech situacích a jak si nejen tím získá lásku svého páníčka. Jsem taky studentka a v podstatě všechny peníze, které nejsou potřeba na složenky nebo jídlo, věnuju krmení, výcviku atd. Vím jak je to těžké když nejsou peníze, když je málo, dá se jinde ubrat, ale když nejsou vůbec, tak to nejde. Když jsme šli na rentgen DKK, tak jsme se taky báli, a naštěstí nás potěšili výsledkem 0/0. Budu moc držet palce, ať se podaří získat co největší částku, protože operace není jediný výdaj Krmivo, kontroly u vet., léky... fandím vám a obdivuju to nasazení, se kterým do toho jdeš.

katyvein ( 12. srpna 2009 21:56 )

Ahoj,na diskusním foru u minulého článku je můj příspěvek.Kateřina Veinlichová

Zobrazit celou diskusi