Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vlaková nehoda ve Studénce: Rok po tragédii

Autor: hod, mach - 
8. srpna 2009
05:00

Stačilo projet Studénkou jen o pár vteřin dříve a k tragédii by asi nedošlo. Jenže… Přesně před rokem, 8. 8. 2008, měl vlak EuroCity Comenius už desetiminutové zpoždění.

A v 10:30 se před očima strojvedoucího zhoupnul rozestavěný most nad tratí, pak se sesypal vlaku jedoucímu rychlostí 133 km/h přímo do cesty… Náraz, rozházené vagony, zranění, mrtví!

Účet nehody ve Studénce
8 mrtvých
10 těžce zraněných
80 lehce zraněných
zatím 2 obvinění
škody za 168 milionů Kč

Zřícená ocelová konstrukce silničního mostu, o kterou se vlak rozbil, přinesla smrt osmi lidem! Dalších devadesát ze zhruba čtyř stovek cestujících bylo zraněno! První čtyři vozy vlaku vykolejily, smetly i tři nákladní vagony na sousední koleji. A za to všechno mohla lidská chyba. Neuvěřitelná nedůslednost někoho, kdo nedokázal most správně zajistit. Dřevěné špalíčky jako podpěry 363 tun vážícího mostu? To si přece musí někdo odnést! Jenže tak to zatím není! Obviněni jsou jen dva lidé…

8 obětí, 90 zraněných

Na místě zahynulo šest lidí, čtyři ženy a dva muži, další muž ukrajinské národnosti zemřel později v novojičínské nemocnici. Osmou obětí se stala jedna z polských zraněných cestujících, která zemřela v krakovské nemocnici 26. září 2008. Při nehodě bylo také zraněno celkem 90 lidí, z toho deset těžce...

Zachránil stovky životů

Strojvedoucí Jiří Šindelář, který pád mostu zaregistroval v okamžiku, kdy byl vlak půl kilometru od něj, stačil použít rychlobrzdu a zpomalil tak vlak ze 134 na 90 kilometrů v hodině. Spoustě lidem zachránil život. Pak se stačil skrýt ve strojovně lokomotivy a z nehody vyvázl s lehčím zraněním.

Tragédii připomínají jen svíčky

Po železničním neštěstí vznikl ve Studénce provizorní pomníček obětem nehody. Vybudovala ho radnice, aby lidé měli kde položit květiny a zapálit svíčku. „Nikoho jsme sice v tom vlaku neměli, ale ta tragédie nás hluboce zasáhla,“ vysvětlil Rudolf Svoboda, který se o pietní místo stará. A spolu s manželkou začal usilovat o vybudování důstojného pomníku se jmény osmi obětí.

hani ( 8. srpna 2009 15:38 )

Vase Cesko jsou velka psychiatrie - beze konce. Proto vas vasi kozly i biji. Ne vim kde v Evrope jeste jsou ex-premjer lupic a zabijaka. Taky vasi Havel a Klaus - zradci svych kamaraduv. To jejich zlociny musi nekdo vysetrit. Mate ministruv-zlocincuv - vse te langery, julinky a tak dal. Pitomec paraubak-zabak jako dite male hraje se svou prostitutkou v malych pitomcuv. Jeste jedno take ZOO ne vidim nikde. Ukrajince stoji v svem parlamentu jako zed proti sve mafie. Mate psychuv vic nez nez. Kdo vam tolik podaje droguv? Nic jineho ne znate - jenom psychiatrie. Nemate jinych nemocnic?

akrapaz ( 8. srpna 2009 15:08 )

ty krávo, z které psychiatrie jsi vlastně utekla?

hani ( 8. srpna 2009 13:11 )

Presne tak. Ne musite verit nebo ne. Presne zeleznicarum moc psala za psychotropnu zbran v roce 2007. Vy jeji sdedili jeste od Hitlera, ne od komunistuv. Ne, driv meli. Proc ona zautoci znov a znov? Se mnou tou vasi velkou tajinou sdelit se vasi myli doktori - pan Ivo Hanke a pan Antonin Kala z nem. Bohunice, Brno. Pak delim se s vami. Jaky koliv ocel, drevo, cement - vsechno mozna rozdrtit z pomoci rtuti, ultrazvuku, rentgenu a jine ozareni. Vedci to vi. A mafie Tupohlaveho taky. Jenom nikdy tych zlocince ne date do basy - oranzeve zajicky zradi kohokoliv. To one mlci za zlociny bandituv. Vedle tupola i zabak bude krasnym krokodilem!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání