Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letní pečení podle Zory Jandové: Netradiční rybízové dobroty

Rybízové dobroty
7. srpna 2009 | 09:35

Z každého moučníku udělá rybíz dokonalý kulinářský zázrak. Že jste mu ještě nepřišli na chuť? Tak to rychle napravte! K odpolední kávě jsou vynikající.

Kuchyně podle Zory Jandové

„Doma nejraději vařím to, co je rychlé. Pro mě je nejdůležitější, že se všichni sejdeme. U nás je to opravdu vzácnost, proto tento čas nechci věnovat přípravě jídla. A tak raději udělám nějakou pomazánku, než bych se stresovala tím, jestli se mi správně upeče kůrčička. Přiznávám, že nejsem žádná prvotřídní kuchařka. Vařím spíš jako chlap. Když to na mě přijde, jsem hodně kreativní. Pro mě je opravdu nejdůležitější společné stolování. A toho docílíte, i když si objednáte pizzu. Komunikace se od stolu nesmí nikdy vytratit.

Zora Jandová
Autor: Michal Protivanský

Jinak mezi naše oblíbené recepty patří třeba dokřupava usmažený bramborák. Na našem stole nesmí také chybět ovoce a zelenina. Miluji třeba jahody, maliny a rybíz ze zahrádky. Moje babička dělávala vynikající rybízový koláč s drobenkou. Na ten s láskou vzpomínám dodnes.“

RYBÍZOVÉ DOBROTY

S marcipánem

Koláč s marcipánem
Autor: isifa.com

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35 minut

Budete potřebovat (na 1 plech):

na těsto:

300 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
200 g tvarohu
75 ml mléka
75 ml oleje
50 g cukru krystal
špetku soli
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
tuk na vymazání plechu

na posypání:

300 g hladké mouky
100 cukru moučky
půl lžičky mleté skořice
špetku soli
175 g másla

na náplň:

200 g změklého marcipánu
200 ml mléka
100 ml smetany na šlehání
3 vejce
500 g červeného rybízu

Postup:

1. Marcipán nakrájejte, smíchejte se smetanou a s mlékem a pomalu zahřívejte, dokud se nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout. Přidejte vejce a dobře promíchejte.

2. Rybíz umyjte (malé množství si odložte stranou na dozdobení) a vidličkou rozmačkejte. Na posypání smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo a vše zpracujte do sypké směsi.

3. Mouku a prášek do pečiva promíchejte. Přidejte tvaroh, mléko, olej, cukr moučku a vanilkový cukr, sůl, vejce a vypracujte hladké těsto. Rukama ho vymačkejte do vymazaného plechu.

4. Marcipánovou hmotu vylijte na těsto, posypejte rozmačkaným rybízem, žmolenkou a dejte péct na 35 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Asi deset minut před dopečením koláč posypejte zbytky rybízu a dopečte.

Jogurtový závin

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 30 minut

Jogurtový závin
Autor: isifa.com

Budete potřebovat (na dva záviny):

na těsto:

500 g hladké mouky
250 g rostlinného tuku na pečení
1 bílý jogurt
špetku soli
1 lžičku prášku do pečiva

na náplň:

2 balení sýru typu cottage
50 g másla
1 vejce
200 g míchaného ovoce (rybíz, maliny, borůvky…)
100 g cukru krystal
cukr moučku na posypání

Postup:

1. V míse smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva, solí, jogurtem a nastrouhaným rostlinným tukem. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučeném válu rozválejte na dva pláty.

2. Sýr typu cottage rozmíchejte s cukrem, máslem, vejcem a na závěr přidejte i očištěné ovoce. Směs rozdělte na pláty těsta, zaviňte je a okraje dobře přimáčkněte. Upečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C a poté záviny posypejte moučkovým cukrem.

Piškotová bublanina

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 30 minut

Bublanina s letním ovocem
Autor: Michal Protivanský

Budete potřebovat (na 1 dortovou formu):

6 vajec
220 g cukru krystal
50 g másla
180 g hrubé mouky
500 míchaného ovoce (rybíz, jahody, třešně)
hrst piškotů
tuk na vymaštění a hrubou mouku na vysypání formy
cukr moučku na posypání

Postup:

1. Ovoce umyjte, nechte odkapat, zbavte ho stopek, případně vypeckujte. Žloutky vymíchejte do pěny s polovinou cukru a po částech vešlehejte rozpuštěné vlažné máslo. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte tuhý sníh a přesejte mouku.

2. Sníh s moukou střídavě vmíchejte do žloutkové směsi. Ovoce promíchejte s rozdrobenými piškoty, aby nekleslo ke dnu. Těsto nalijte na vymaštěný a moukou vysypaný plech, rozložte na něj ovoce a upečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte.

Autor: připravila: mif