Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rakouská policie zastřelila 14letého neozbrojeného zloděje

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
5. srpna 2009
15:28

Rakouská policie zastřelila v noci na středu 14letého zloděje, který se se svým o dva roky starším kumpánem vloupal do supermarketu s elektronikou Merkur Markt v Kremži na Dunaji. Ani jeden z chlapců nebyl ozbrojen. Smrt chlapce vyvolala v Rakousku vlnu pobouření.

Druhý z chlapců byl s blíže nespecifikovanými zraněními převezen do nemocnice.

Incident se odehrál v prodejně, která byla vybavena "tichým" poplašným zařízením, které nezvonilo v obchodě, ale na místní policejní stanici a u zástupce firmy. Policejní hlídka vyslaná na místo se před prodejnou sešla se zástupcem podniku, společně pak začali kontrolovat rozsáhlé prodejní prostory supermarketu. V úplné tmě mezi regály se policisté srazili se zloději, cítili se napadeni a oba zahájili palbu.

"Policisté začali na mladé zloděje střílet, když se s nimi srazili v naprosté tmě v obchodě a cítili se napadeni," uvedl státní zástupce Friedrich Kutschera na tiskové konferenci.

Jeden z mladíků byl střelbou zasažen do hrudníku a zemřel po převozu do nemocnice, druhý do stehna. Mrtvý mladík byl ve věku 14 let, druhému bude v neděli 17 let. Oba byli podle policie "ozbrojeni" - jeden šroubovákem a druhý páčidlem, které si s sebou přinesli jako lupičské náčiní. Policie je označila za "známé firmy", neupřesnila však povahu jejich předchozích deliktů.

Případu se chopila rakouská elektronická a bulvární média, na parkovišti před marketem se shromáždil dav zvědavců. Někteří vyjadřovali solidaritu policistům s argumentací, že "to nemají ve službě lehké", jiní poukazovali na "zkaženost mládeže brutálními počítačovými hrami". Prodavači se snažili zvědavce zatlačit od vstupu do obchodu dál s tím, že kvůli mimořádné situaci se otvírá až odpoledne.

hmail ( 6. srpna 2009 08:46 )

Podle mého názoru - pokud někdo VĚDOMĚ porušuje zákon, tak nemá nárok na jeho ochranu. Jestliže budu krást, loupit nebo zabíjet, tak tím dávám jednoznačně najevo, že zákon pro mě nic neznamená. Jak tedy později mohu žádat, aby mě ten samý zákon chránil? Realita je ale BOHUŽEL úplně jiná. Sice je v tomto případě škoda zmařeného života (třeba by se ještě dal převychovat - třeba) ale jednoznačně stojím na straně rakouských policistů. V žádném případě bych jim to nedával za vinu.

kakamilek ( 5. srpna 2009 16:17 )

Prostitutka musí počítat se smrtelnou chorobou,bankovní úředník s okradením a zloděj s kulkou.To je riziko podnikání.Dobrá práce Rakouskejch policajtů.Více takovejch u nás a že mu bylo 14? Tak to už snad měl bejt doma v pelechu.Takže ještě přes držku rodičům.

siroky11 ( 5. srpna 2009 16:14 )

Mají policajti čekat až po nich někdo začne střílet? Takovýto mladí "parchanti" se musí jakéhokoliv trestu obávat, při přepadávání nebo loupeži! Musí počítat i s takovýmto řešením!Ve 14ti letech má už rozum, tak ví, do čeho jde!

Zobrazit celou diskusi