Práceschopných je v Česku něco kolem půl milionu lidí, práci tak nemá zhruba každý čtrnáctý člověk. Největší nárůst nezaměstnaných je mezi mladými lidmi do 25 let. Z regionů je na tom nejhůř Tábor, Domažlice, Praha - západ a Žďár nad Sázavou.

Kdy můžeme očekávat zlepšení? „Zlom by mohl přijít na jaře 2010, pokud se firmy začnou zotavovat už v zimě,“ myslí si analytik Next Finance Vladimír Pikora. Zima na ekonomiku působí negativně, protože ubývají sezonní práce ve stavebnictví a zemědělství. „I když se ekonomika začíná zotavovat, tak nezaměstnanost, která reaguje se zpožděním, stále roste. Příští rok se může dostat na 7,5 až 8 procent,“ myslí si Marek Hatlapatka z Cyrrus. Tuto hranici by už ale podle něj překročit neměla. Blesk zjišťoval, jak je pro nezaměstnané obtížné najít si v době krize nové místo.

Propustili mě na konci zkušební doby

Marně shání práci už rok Denisa Němečková (21) z Pardubic. „Od té doby, co jsem maturovala v oboru cestovní ruch, marně hledám stálou práci,“ postěžovala si včera Němečková. Ucházela se například o místo zapisovatelky u soudu či sekretářky. Tam ji nepřijali, zato si vyzkoušela zaměstnání prodavačky i číšnice. „Vždy mne zaměstnají jen na zkušební dobu a těsně před koncem dostanu výpověď bez udání důvodu,“ stěžuje si mladá dívka. Po nástupu dostala totiž nízký plat s tím, že se jí zvýší po skončení zkušební doby. Místo zvýšení však přišla výpověď.

Krize nás připravila o práci

Ladislav Ferenc (49) – „Jsem ze Slovenska a tady jsem pět let pracoval jako dělník u stavební společnosti. Když začala krize, firma propouštěla, protože zakázek ubývalo. Vyhodili mě v říjnu a od té doby nemám nic nastálo,“ říká smutně Ferenc. Svoji svízelnou situaci se snaží řešit brigádami. „Teď v létě to jde, ale zimy se bojím,“ dodává.

Radek Hásek (32) – Radek Hásek se s teplickou strojírnou nerozešel v dobrém. „Měl jsem smlouvu na dobu určitou a musel jsem skončit, podnik má problémy. Zaplatili mi ale se zpožděním dvou měsíců. Živil mě táta, byl jsem rád, když mi kámoši zaplatili polívku. Přivydělávám si teď roznášením letáků,“ řekl Blesku Hásek.

Dalibor Dziuba (41) – Pět měsíců je bez práce zámečník Dalibor Dziuba (41). Přitom v bohumínských železárnách pracoval pětadvacet let. Podnik kvůli krizi propustil stovky zaměstnanců ze všech provozů. „Jsem na pracáku a pobírám padesát procent z platu. Příští měsíc už jen čtyřicet procent a pak budu bez prostředků,“ řekl Blesku.